Hlavní obsah

Mikrobiolog, který stojí za vývojem více než 40 vakcín, by oslavil sto let

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby v roce 1998 nevyšla zmanipulovaná studie spojující MMR očkování (očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám) s autismem, doktor Maurice Hilleman by patrně obdržel Nobelovu cenu. Namísto toho dostával nenávistné dopisy a zemřel v roce 2005, 5 let předtím, než byla zmiňovaná studie prohlášena za zmanipulovanou a její autor zbaven práva na výkon lékařské praxe. Letos by mikrobiolog, který stojí za vývojem více než 40 vakcín, oslavil 100 let.

Foto: Profimedia.cz

Očkování celosvětově zachránilo několik desítek milionů životů.

Článek

Svoji první vakcínu Maurice Hilleman (1919–2005) vyvinul po dokončení studií v roce 1944. Tehdy se jednalo o vakcínu, která chránila proti viru japonské encefalitidy, jež způsobovala otoky mozku a smrt. Vakcína byla použita k ochraně amerických vojáků za druhé světové války.

Další miliony lidí vděčí Hillemanovi za ochranu před hongkongskou chřipkou. V letech 1948 až 1957 totiž zjistil, že virus chřipky může zmutovat tak, že proti němu není nikdo imunní. A předpověděl, že v Hongkongu začala pandemie této nemoci.

Před očekávaným příchodem viru do USA tak vytvořil vakcínu, která drtivou většinu obyvatel před chřipkou zachránila. Připravil se svým týmem 40 milionů dávek. V důsledku pandemie v USA zemřelo necelých 70 000 lidí, odborníci odhadují, že počet úmrtí mohl dosáhnout milionu.

Vakcíny proti příušnicím, spalničkám, ale i hepatitidě

Když v roce 1963 onemocněla pětiletá dcera Hillemana Jeryl Lynn příušnicemi, mikrobiolog nelenil a okamžitě u dcery odebral vzorek z jejího hrdla a odvezl ho do své práce, kde ho uložil v laboratorním mrazáku.

V následujících dnech se mu podařilo právě z tohoto vzorku izolovat virus a vyrobit účinnou vakcínu proti příušnicím. Jeho druhá dcera Kirsten pak tuto vakcínu dostala, když měla rok.

Foto: Profimedia.cz

Mikrobiolog Maurice Hilleman

Zajímavé také je, že se dodnes používá k výrobě vakcíny stejný kmen viru – říká se mu kmen Jeryl Lynn a existuje ve snad nejznámější trivalentní vakcíně proti příušnicím, zarděnkám a spalničkám (MMR).

Za svůj život vědec vyvinul ale i další vakcíny proti hepatitidě typu A a B, planým neštovicím, meningitidě či zápalu plic. Stál i za vývojem první vakcíny proti rakovině.

Vytvořením vakcíny proti hepatitidě B se Hilleman stal vůbec prvním člověkem, který zajistil ochranu proti viru, jenž u lidí způsobuje rakovinu jater. Díky vakcíně proti spalničkám přitom celosvětově klesla úmrtnost na toto onemocnění o 80 %.

Doktor Hilleman odešel do důchodu jako viceprezident Merck Research Labs v roce 1984, v 65 letech. Přestože se říká, že svoji laboratoř řídil jako vojenskou jednotku, byl velmi skromný – žádná z vakcín nenese ani jeho jméno.

Mikrobiolog Maurice Hilleman
Působil v četných národních a mezinárodních poradních výborech, akademických, vládních a soukromých, včetně Národního úřadu pro hodnocení výzkumného programu AIDS a poradního výboru pro imunitní praktiky Národního programu imunitního systému. Ve svém pozdějším životě byl Hilleman poradcem Světové zdravotnické organizace. Dostal řadu cen, například Národní medaili vědy (National Medal of Science) – nejvyšší vědeckou poctu v USA. A také zvláštní cenu za celoživotní úspěch od Dětské vakcinologické iniciativy Světové zdravotnické organizace v roce 1996 či Laskerovu cenu za veřejné služby. Ta nejcennější, Nobelova, mu však – zřejmě právě kvůli vzedmuté vlně emocí vybuzených zmanipulovanou studií o negativním vlivu očkování – unikla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám