Hlavní obsah

Manuál pro otce dospívajících dcer

Novinky, das

Být obecně dobrým otcem není nikdy jednoduchá úloha. Být pak dobrým tátou dospívající dceři dokáže být složitá cesta plná otázek a pochybností. Puberta je velmi citlivé období v životě každého děvčete a mnoho otců najednou zjišťuje, že neví, jak se svou dcerou komunikovat.

Foto: Profimedia.cz

Na otcích ve velké míře závisí, jaký vztah bude mít dívka k sobě samé.

Článek

Správně zvolenou komunikaci byste však rozhodně neměli podceňovat. I díky ní dokáže z vaší malé princezny vyrůst sebevědomá žena, která zná své hodnoty.

Pozor na poznámky týkající se vzhledu

Není žádnou novinkou, že důležitým faktorem ovlivňujícím míru naší sebeúcty je rodičovská láska. Děti, kterým rodiče projevují bezpodmínečnou lásku, si snadněji budují pocit vlastní hodnoty. V případě děvčat je velmi důležité přijetí právě z otcovy strany.

Potvrzují to i slova psycholožky a garantky projektu Sebedůvěry Dove Márie Tóthové Šimčákové. „Když muž dokáže svoji dceru pochválit, vyzdvihnout její přednosti, tak pravděpodobně z děvčete vyroste žena, která věří ve vlastní schopnosti. Právě na otcích tedy ve velké míře závisí, jaký vztah bude mít děvče k sobě samé.“

Pozor byste si však měli dát i na dobře míněné poznámky související se vzhledem vaší dcery. Určitě víte, že to, jak vaše dcera vypadá, není její jedinou předností. Nezapomeňte proto chválit i její osobnost, nadání a inteligenci. Čím méně se soustředíte na její tělo, tím s ním bude spokojenější.

Marek Herman: Výchova dítěte se musí odmakat

Děti

Chovejte se k ženám s úctou

Stejně důležité jako vaše chování k dceři je i vaše chování k ostatním ženám. Prokazujete jim úctu a respekt? Anebo vašemu slovníku dominují dvojsmyslné komentáře či ponižující poznámky?

I když si to možná sami neuvědomujete, vaše dcera si vašeho chování pozorně všímá a samu sebe vnímá přes poznámky a činy, kterých je doma svědkem. Ne nadarmo se říká, že nejdůležitější věcí, kterou může otec udělat pro svoje děti, je to, že bude milovat jejich matku.

To, jak se chováte k matce svých dětí a k ostatním ženám, formuje způsob, jakým na sebe bude pohlížet vaše dcera a jaká bude míra její sebedůvěry.

Neskrývejte svoje slabosti

Slabost rovná se selhání, muži nepláčou anebo být mužem znamená být silný. Tvrzení, která dodnes dominují mnohým kulturám a se kterými jste se určitě aspoň jednou za život setkali i vy. Dceři však nemusíte dokazovat, že jste neomylný či nejsilnější chlap na světě. Naopak, když se nebudete bát ukázat svoje slabosti, váš vztah to může ještě víc posílit.

Jak rodiče manipulují s dospívajícími dětmi

Děti

„Pokud vy sám jako otec dáte najevo nějakou slabost, dáváte tím dceři svolení k tomu, aby přijala tu svoji,“ říká Santiago Trabolsi, psycholog a osobní kouč. „Toto emocionální propojení mezi vámi nastolí srdečnost, empatii a upřímnou komunikaci.“

Nepoučujte, naslouchejte

Každý otec chce pro svoje dítě to nejlepší. Životní zkušenosti a odstup od situace vás tak mohou dovést k přesvědčení, že nejlepší pro vaši dceru bude to, co si myslíte vy. Jestli se vám ale dcera otevře a podělí se s vámi o svoje pocity, strachy či pochybnosti, zkuste jí nevnucovat svoje názory.

Naopak. Dejte jí najevo, že ji posloucháte a berete vážně. Pomůžete jí důvěřovat vlastním pocitům a posílíte její sebevědomí.

Manuál pro otce
Poslouchejte a nesuďte.
Berte na vědomí její emoce.
Neupozorňujte na její vzhled a nedobírejte si ji kvůli tomu, jak vypadá.
Užívejte si společné aktivity. Dělejte spolu něco, co vás oba baví: jděte si například zasportovat, něco si uvařte anebo běžte do kina.
Ukažte jí svoje pravé já a nechte ji, aby vás lépe poznala.
Přiznejte, že na svojí sebedůvěře a sebevědomí stále pracujete.
Poukažte na to, v čem jste si podobní, přičemž nejde jen o vzhled.
Ke své manželce anebo partnerce buďte pozorný a otevřený.
Nebojte se poradit. Víc tipů, jak komunikovat s dospívající dcerou, najdete i v bezplatné příručce Sama sebou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám