Hlavní obsah

Když se z dívky stává žena: první menstruace

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První menstruací u dívek začíná jejich nová životní etapa doprovázená spoustou změn. Ze začátku se mohou cítit nejistě a úlohou rodičů a nejbližších je jim toto období pomoci co nejsnáze překlenout. Někteří odborníci proto doporučují připravit pro dívku tzv. přechodový rituál.

Foto: Profimedia.cz

První menstruace

Článek

V různých kulturních epochách byla menstruace často zdrojem diskriminačního přístupu. Menstruující ženy byly izolovány pod nejrůznějšími záminkami, ať už je to představa nečistoty, hanby, nebo jim naopak byla věnována velká pozornost a ochranářský přístup.

Menstruace byla vnímána jako handicap, žena se musela chránit a nesměla se namáhat. Ještě ve třicátých letech 20. století se ženám upírala vyšší místa v zaměstnání s odůvodněním, že nejsou kvůli menstruaci schopny naplno pracovat.

Situace se sice generaci od generace lehce zlepšuje, ale pořád to není dostačující.

O menstruaci se málo hovoří jak v rodinách, tak ve školách. Dívky berou menstruaci negativně, a toto se s nimi táhne až do dospělého věku.

Proč sehrává v sebevědomí dívky důležitou roli její vztah s otcem

Děti

Podle lékařky Heleny Máslové je důležité vědomě nepředávat tento negativní odkaz. Zejména v linii matka-dcera je důležité dcerám říkat, že menstruace je normální a užitečná součást ženského zdraví. Tato informace by měla být dostupná dcerám již od narození.

„Dívka, když vidí, že její matka je spokojená v ženském těle a je ráda ženou, bude mít šanci na bezproblémovou menstruaci,” dodává lékařka.

Jak vysvětlit příchod periody?

„Velká část žen si první menstruaci odbyla sama, aniž by měly odvahu o tom komukoliv říct. A ta malá část, která se svěřila nejčastěji matce, se setkala s negativní reakcí – sprásklé ruce, povzdechy, zaklínání nebes,” upozorňuje gynekoložka.

Pokud dívka začne menstruovat, neznamená to, že by měla okamžitě navštívit gynekologa. Předčasná konfrontace s gynekologií může mít skutečně nedozírné následky.

Jak změny v našich životech ovlivňují menstruační cyklus

Zdraví

Rituál může pomoci odstranit psychický blok 

K zásadním životním zlomům se od pradávna v nejrůznějších kulturách vázaly určité rituály, které oslavovaly vstup do nové životní etapy anebo uctívaly tu ukončenou.

Dotyčnému a nejbližší rodině zároveň umožnily změnu vědomě přijmout a mentálně se přizpůsobit novým okolnostem. Mezi tyto tradiční rituály patří například křtiny, svatba, pohřeb či biřmování.

Trendy moderní doby, související s proměnou společnosti, bohužel tyto tradice stále více vytlačují, aniž by je nahrazovaly jinou odpovídající ceremonií. Jejich absence se ale může i z pohledu dospívání žen proměnit ve zmatek ústící k nedostatečnému sebevědomí a sebedůvěře.

Trendy menstruační pomůcky, které nezatěžují přírodu a poskytují komfort

Zdraví

První menstruace by tak neměla zůstávat tabu. „Bohužel je běžné, že dospívající dívky se s tím, že začaly krvácet, stydí svěřit i vlastní matce, a maminky zase neví, jak svou dceru do otázky týkající se ženského cyklu zasvětit,” upozorňuje Veronika Tichá, jedna z autorek knihy Teena aneb Skutečný průvodce pro holky.

Pomoci může rituální oslava. „Udělejte první krok a pozvěte ji třeba ke kadeřnici, kde jí necháte zastřihnout účes nebo zkusíte první jemný přeliv. Koneckonců tzv. postřižiny neboli symbolické krácení vlasů, byly či stále jsou v mnoha tradicích důležitým iniciačním rituálem spojeným nejen s dospíváním,” dodává Veronika Tichá.

Místo kadeřníka můžete své dceři ale také připravit oblíbenou slavnostní večeři se symbolickou sklenkou červeného vína nebo jí udělat radost drobným dárkem, o němž víte, že jej ocení a dlouho si jej přeje. Co třeba nějaké šaty, které obdivovala za výlohou?

O menstruaci mluvte dříve, než nastane

Každá dívka by ještě před první menstruací měla vědět, co menstruace je a na co se musí připravit. Najít krev na spodním prádle může být pro naprosto neinformovanou dívenku, která si krev doposud spojovala s úrazy a nehodami, vcelku šok.

Samozřejmě první informace se mohou dívky dozvědět již ve škole od vyspělejších spolužaček. Ne vždy se ale jedná o zcela správné informace, proto je dobré začít o tom s dívkou mluvit a případně se pokusit dezinformace napravit. Dnešní generace je v tomto ohledu mnohem přímější než rodiče, takže se vůbec nemusíte bát, že o tom s vámi vaše dcera nebude chtít mluvit.

Důkladná hygiena při menstruaci může předejít nepříjemným zdravotním komplikacím

Zdraví

Když první menstruace dlouho nepřichází

První menstruace se odvíjí jednak od dědičnosti, ale také od celkové zralosti dívky. Dospívání bývá totiž různě dlouhé, takže ačkoliv mnoho dívek začne menstruovat již ve 12 letech, může se tak stát i v 16 letech.

Zda se jedná o přirozený jev, lékaři obvykle zjistí na základě zralosti sekundárních pohlavních znaků, kostního věku a založení osmiček. V případě disproporce je třeba doplnit nejen gynekologické, ale i endokrinologické a genetické vyšetření.

Reklama

Související články

Proč během menstruace přibíráme

Také se vám zdá, že se během menstruace vaše džíny pravidelně smrskávají a vy se nejlépe cítíte ve volnějším oblečení? Věřte, že na vině není nadýmání. Lékaři...

Jak menstruace ovlivňuje zdraví ženy

Kolem menstruace panuje na internetu celá řada mýtů, které u žen vzbuzují mnohdy zbytečné obavy o jejich zdraví. Přestože má menstruační cyklus každá žena...

Jak řešit bolestivou menstruaci

Bolesti při menstruaci trápí zhruba třetinu žen. Často je berou jako věc, se kterou se musí naučit žít, protože patří k ženskému údělu. Jenže nemusí. Problém...

Výběr článků

Načítám