Hlavní obsah

Trendy menstruační pomůcky, které nezatěžují přírodu a poskytují komfort

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem používání menstruačních pomůcek, které méně zatěžují přírodu, panujete spoustu předsudků. Mnohé ženy je tak odsoudí bez toho, aniž by je zkusily. Což je samozřejmě škoda, protože mnohé z nich využívají poznatky moderní vědy a nevznikly by bez využití nejnovějších technologií. Proto jsou nejen ohleduplnější k přírodě než mnohé jednorázové vložky a tampony, ale také ženě zajišťují větší komfort. Jde o to se nebát je zkusit.

Foto: Profimedia.cz

I menstruační pomůcky ohleduplné k přírodě mohou být komfortní

Článek

Pravidelnou periodu ženy za svůj život zažijí 350krát až 400krát. Obvykle perioda trvá 3-7 dní a žena při ní ztratí 50 až 80ml krve včetně endometria (děložní sliznice), nicméně při velmi silné periodě může jít i o 250ml. Řada žen během periody navíc zažívá děložní křeče, které mnohdy doprovází nevolnosti, zvracení či průjmy.

Jedná se proto o velmi náročné období a není tedy divu, že mnohé ženy v souvislosti s používání menstruačních pomůcek preferují komfort před přírodou. Dnes jsou již ale na trhu pomůcky, které jsou jak ohleduplné k přírodě, tak komfortní, jde jen o to nebát se udělat ten krok do neznáma a danou pomůcku zkusit.

1. Menstruační kalhotky

Asi největší pokrok na poli menstruačních pomůcek zažily právě menstruační kalhotky, a to i díky českým vědcům a inovátorům. Linda Šejdová při výrobě kalhotek Snuggs vsadila na nanotechnologie. Společně s libereckou univerzitou a českou nanotechnologickou firmou vyvinuli absorpční vrstvu kalhotek z nanovláken, kterou neprosákne žádná tekutina, i když umožňuje parapropustnost, tudíž se jedná o velmi komfortní záležitost. Savá vrstva je navíc velmi tenká a žena má tedy pocit, jako by měla na sobě běžné spodní prádlo. Nově kalhotky používají i vrstvu s antimikrobiálním stříbrem.

Po konzultaci s gynekology je doporučená doba nošení 8-12 hodin v závislosti na síle menstruace. Ženy tak nemusí řešit, jak si budou měnit kalhotky během pracovního dne. Pokud budou mít menstruaci extra silnou, mohou kalhotky kombinovat jak s menstruačními kalíšky, tak tampony.

Nemusí se ani přesto bát, že by kalhotky krev propustily, speciálně vyvinutý materiál totiž nepropustí ani kapku. Přičemž savá vrstva složená z rychleschnoucí látky se postará o to, že ani pokožka neucítí žádnou vlhkost. Absorpční látka si navíc poradí i se zápachem. Ženy se tedy opravdu nemusí bát, že budou ochuzeny o cokoliv, co jim nabízí běžně dostupné jednorázové vložky, přestože budou mít na sobě kalhotky delší čas.

Premenstruační syndrom jako zabiják vztahů

Vztahy a sex

Některé ženy děsí následné praní takových kalhotek. Podle Lindy Šejdové jde ale jen o prvotní zkušenost. Kalhotky by se měly nejprve opláchnout ve studené vodě a pak je lze normálně vyprat v pračce. Materiál kalhotek je velmi podobný těm na sport, jakmile se namočí do vody, tekutina se od vlákna okamžitě oddělí.

Na trhu byly doposud menstruační kalhotky, které se skládaly z několika vrstev různých materiálů, přičemž jednu vrstvu tvořil igelit, tudíž byly kalhotky relativně tlusté a ženy se v nic necítily příliš dobře. Navíc ani nevydržely tak dlouho.

Foto: archív firmy

Menstruační kalhotky z nanovláken od značky Snuggs jsou k dostání od 749 Kč. Jejich funkčnost vydrží 1-2 roky.

2. Menstruační kalíšky

Když před lety menstruační kalíšky přišly na trh, vzbudilo to velké pozdvižení. Ženy jim příliš nevěřily. Neuměly si představit, že by je zrovna taková pomůcka ochránila před protečením. Jakmile se ale jednou kalíšek naučily používat, většinou už na něj nedají dopustit. Pro většinu žen se jedná o velmi komfortní záležitost, se kterou nezažívají žádná omezení. Chrání je velmi dobře i při sportu či koupání.

Na začátku to ale chce trpělivost. Zavádět kalíšek vyžaduje určitý postup, který je obsažen i v instruktážním letáku, nicméně ne všechny ženy ho hned od začátku zvládnou správně.

Menstruační kalíšky se nejčastěji vyrábějí z lékařského silikonu, někdy z latexu, u kterého však hrozí alergie, a v poslední době také z termoplastu (TPE). Tyto materiály na rozdíl od klasických vložek a tamponů nepodporují množení bakterií ani nezapáchají.

Důkladná hygiena při menstruaci může předejít nepříjemným zdravotním komplikacím

Zdraví

Zavádí se dovnitř do pochvy, kde se do něj sbírá menstruační krev. V rozmezí 4 až 12 hodin (podle intenzity menstruace) je pak nutné kalíšek vyjmout a vyprázdnit. Kalíšek krev neabsorbuje, po vyjmutí je možné jej umýt a znovu použít. Jen po skončení periody je zapotřebí ho vždy vydezinfikovat alespoň vroucí vodou. Při správném používání vydrží až deset let, jedná se tedy i o značnou ekonomickou úsporu.

Podle gynekologa Pavla Turčana je ale třeba u menstruačních kalíšků dávat pozor na jejich přetečení. Hrozí totiž zpětný tok krve přes vejcovod do dutiny břišní a v důsledku toho vznik endometriózy, která může způsobit i neplodnost. Podobně je tomu ale i u používání tamponů, když jsou v pochvě ženy příliš dlouho.

Odborníci je také nedoporučují používat pannám, které mohou mít problém s jejich zavedením, stejně jako je tomu u tamponů.

Foto: archív firmy

LadyCup Menstruační kalíšek - vyrábí česká firma z lékařského silikonu nejvyšší kvality, od 529 Kč

3. Eko vložky a tampony

I jednorázové vložky a tampony mohou být ohleduplnější pro naši přírodu. Nejčastěji bývají vyráběny ze 100% bio bavlny, přičemž neobsahují žádné ftaláty ani umělé hmoty, nejsou běleny chlórem, ale obvykle kyslíkem, a nejsou parfémované. Podle odborníků jsou navíc až z 95 % rozložitelné, lze je i kompostovat a díky absenci chemických látek nedráždí pokožku.

Některé z nich obsahují anionový pásek, který se aktivuje ve vlhkém prostředí působením tření a tepla. Při jeho výrobě se využívá minerál turmalín, který pomáhá eliminovat zápach a zabraňuje množení bakterií uvnitř vložky. Jsou tedy nejen pohodlné, ale také chrání intimní partie před zdravotními problémy způsobenými bakteriemi v intimkách nebo vložkách. Jejich jedinou nevýhodou je, že jsou dražší než běžné vložky.

Jak menstruace ovlivňuje zdraví ženy

Zdraví

Na trhu dnes ženy naleznou i vložky z bio bavlny na vícero použití. Tyto vložky je nutné prát. Jejich výhodou je, že jsou prodyšné a mohou vydržet mnoho let, nicméně jejich používání není pro každou ženu.

Ekologické tampony jsou též často vyráběny z biobavlny či z mořské houby. Tampony z mořské houby jsou měkké, snadno se čistí (stačí opláchnout pod proudem vody), vydrží několik měsíců a jsou plně rozložitelné. Navíc nezpůsobují vysychání pochvy, jak tomu může být u klasických tamponů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám