Hlavní obsah

Jak přimět děti, aby jedly zdravěji

Pokud jsou pokrmy ve školních jídelnách připravovány profesionálním kuchařem a jídlo vypadá přitažlivě, snědí děti více i tak nenáviděné zeleniny, jako je květák. Chutně upravené sezónní ovoce a zelenina, dokonce i bez cukru a soli, a kreativní jídelníček přesvědčí i ty nejzatvrzelejší školáky, aby jedli zdravěji.

Foto: Profimedia.cz

Děti by ke zdravému stravování měl přesvědčit kreativní jídelníček.

Článek

K takovým závěrům dospěli autoři studie Harvard Medical School při Harvardově univerzitě realizované na 14 základních školách s 2600 dětmi po dobu jedenácti let. Píše o tom italský deník La Repubblica.

Žáci byli rozděleni do dvou skupin. První skupině byly podávány pokrmy připravované šéfkuchaři z celozrnné mouky, čerstvé zeleniny a ovoce a s bylinkami místo soli a cukru. Druhá skupina se stravovala stejně jako dříve. Vědci vážili množství potravin, které děti nesnědly. Po třech měsících nebyly zaznamenány významné rozdíly, ale po sedmi měsících se situace změnila. Děti, jimž byla podávána zdravá jídla připravená profesionálními kuchaři, jedly nakonec všechno.

Zdravé a chutné pokrmy v jídelnách prioritou

Při těchto pokusech se rovněž dbalo na způsob, jakým byla jídla dětem podávána: tácy s ovocem byly umístěny ve výši jejich očí, předkrmy ze zeleniny se podávaly před hlavním jídlem, kdy děti mají největší hlad.

„Trvalo sice nějaký čas, než se návyky dětí změnily, ale nakonec se to podařilo," vysvětluje jedna z autorek studie Juliana Cohenová. „Snaha zlepšit kvalitu pokrmů ve školních jídelnách nabídkou zdravých, avšak chutných jídel musí být prioritou, protože to je jediný způsob, jak u dětí zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny," dodává.

Situace se však může v budoucnosti zhoršit z důvodu změny způsobu stravování, zejména u mladé generace. Již dnes je téměř jedna třetina dětí obézních nebo má nadváhu. Na vině jsou špatné stravovací návyky: osm procent dětí nesnídá a 31 procent snídá nedostatečně, 41 procent pije pravidelně slazené a sycené nápoje. Navíc 25 procent rodičů přiznává, že jejich děti nejedí pravidelně ovoce a zeleninu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám