Hlavní obsah

Dle zákona měla porodit mrtvé dítě, lékaři polské ženě ale nelegálně umožnili potrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když devětadvacetileté Paulině gynekolog na běžné těhotenské prohlídce sdělil, že se plod nevyvíjí dobře, že mu chybí ledviny a není šance, že by přežil porod, zhroutil se jí svět. Za normálních okolností by lékaři ženě doporučili potrat, jenže to už od 27. ledna 2021 není v Polsku možné. Podle zákona by tedy Paulina měla donosit i takto poškozený plod a absolvovat porod mrtvého dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Ukončení těhotenství kvůli abnormalitě plodu již v Polsku není legální.

Článek

Ukončení těhotenství kvůli abnormalitě plodu již v Polsku není legální. V současné době tam v podstatě platí úplný zákaz potratů. Výjimka platí jen pro ženy po znásilnění, incestu, v ohrožení života či se závažnými zdravotními problémy.

Jedinou možností tak pro Paulinu bylo nalézt lékaře ochotného potvrdit, že porod ohrožuje její zdraví.

„Všichni říkají, že odměnou za porodní bolesti je okamžik, kdy držíš své vytoužené dítě v náručí, ale mě by čekala jen další bolest, a to tisíckrát horší,” svěřila se agentuře Reuters Paulina, která si přeje zůstat v anonymitě, aby neohrozila lékaře, který jí nakonec umožnil potrat.

Polka musí přivést na svět zdeformované dítě, které po porodu zemře. Tak rozhodla vláda

Evropa

Podstoupit potrat bylo přitom od začátku její přání, neuměla si představit žít dál s vědomím, že nosí v břiše nenarozené dítě, které nemá šanci na život. Nalézt lékaře jí nakonec pomohli aktivisté za práva na potrat. Jednalo se o psychiatra, který jako důvod pro ukončení těhotenství uvedl špatné duševní zdraví matky, což většina lékařů považuje za zákonný důvod k potratu.

„Pokud má pacientka nádor na mozku a pokračování těhotenství ohrožuje její život a zdraví, můžeme těhotenství ukončit. Má-li nemocná psychiatrické důvody k ukončení těhotenství, mělo by to také k ukončení těhotenství stačit,” domnívá se gynekolog Maciej Socha.

Psychiatrička Alexandra Krasowska však varuje před právními důsledky, které tato doporučení mohou mít. Zatímco podle polského práva nehrozí žádný postih žen, které podstoupí nelegální potrat, lékař může být uvězněn až na tři roky.

Po potratech na řadě rozvody? Kampaň v Polsku sílí

Zahraniční

„Lékaři jednají v dobré víře a v nejlepším zájmu pacienta, přesto mohou být považováni za trestně odpovědné,” dodává Krasowska.

Podle skupiny za práva na potrat se stala Paulina jednou z desítek žen, kterým byl umožněn tímto způsobem potrat. Vždy se tak stalo po nabytí právní moci.

Anketa

Má podle vás každá žena právo ukončit těhotenství kvůli poškození plodu?
Ano
92,4 %
Ano, ale jen na základě doporučení lékaře
5,3 %
Ne, souhlasím s rozhodnutím polské vlády
1,5 %
Nedokážu posoudit
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17644 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám