Hlavní obsah

Čeká dvojčata, ale nejedná se o klasické těhotenství. Každé dítě se vyvíjí ve vlastní děloze

Novinky, das

Osmadvacetiletá Londýňanka Kelly Fairhurstová nečekaně otěhotněla. O co větší bylo překvapení, že hned dvojnásobně, a to velmi netradičně. Jak ukázal ultrazvuk ve 12. týdnu těhotenství, každý plod je uložen ve vlastní děloze. Kelly má totiž místo jedné velké dělohy dvě malé, což do té doby vůbec netušila, přestože již předtím porodila dvě dcery, čtyřletou Agyness a tříletou Margot.

Foto: archív Kelly Fairhurstové

Těhotná Kelly Fairhurstová

Článek

Kelly Fairhurstová patří mezi jedno procento žen, které trpí vzácným stavem, kdy mají tzv. uterus didelphys neboli dvojitou dělohu. Ve většině případů mají tyto ženy nejen dvě dělohy, ale také dva děložní krčky a dvě vaginy.

Mohou tedy otěhotnět hned dvakrát, a to ve stejný čas, ale i několik dní po sobě. Proč u některých žen vznikne tato anomálie, lékaři ještě nevědí, mnohé ženy se navíc vůbec nemusí dozvědět, že dvě dělohy mají, jelikož se to u nich nemusí nikterak projevit.

Kelly se to dozvěděla až při svém třetím těhotenství. Do té doby neměla žádné problémy, které by mohly anomálii odhalit.

Dvojnásobné těhotenství u těchto žen je velkou vzácností

„Nejpravděpodobnějším scénářem je, že u Kelly došlo dvakrát k ovulaci. Nicméně mohlo k tomu dojít i jinak. Lidský organismus nás neustále překvapuje. Hormony cirkulující v krevním řečišti stále mohou spustit věci vymykající se standardním procesům,” upozorňuje pro Times gynekoložka Ashley Romanová z NYU Langone Health.

I z tohoto důvodu musí být Kelly po celé těhotenství velmi opatrná. Jelikož nikdo neví, jak hormony ovlivní vývoj obou plodů, a pak také, kdy dojde k porodu. Je známo, že u žen s touto anomálií hrozí vysoké riziko předčasného porodu.

Původní termín porodu má Kelly stanoven na listopad, ale s největší pravděpodobností k němu dojde mnohem dříve. Lékaři doufají, že se tak nestane dříve než ve 28. týdnu těhotenství. V rámci bezpečnosti by v každém případě mělo jít o porod císařským řezem.

Foto: archív Kelly Fairhurstové

Kelly Fairhurstová se svým partnerem Joshuou Boundym

Děti žen s dvojí dělohou

Jelikož je těhotenství u žen s dvojí dělohou velmi komplikované a internet je plný osobních tragédií těchto žen, rozhodla se Kelly zřídit na Instagramu účet Didelphys Twins, kde chce sdílet své postřehy a zkušenosti s probíhajícím těhotenstvím a zároveň utvořit komunitu žen se stejným osudem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám