Hlavní obsah

Lékaři jí předpovídali pár měsíců života, nyní má naději díky nové léčbě

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, maj

Šestiletá Anička z Děčína trpí nádorem v oblasti břicha. Ve třech letech podstoupila transplantaci kostní dřeně, hned několik chemoterapií, ale nic z toho nezafungovalo. Lékaři jí předpověděli jen pár měsíců života. Po dvou letech ale stále prospívá, dokonce se objevila nová naděje. V Brně pro ni vynalezli speciální vakcínu, která by jí měla s nemocí pomoci.

Lékaři Aničce předpovídali pár měsíců života. Rodiče se už ale těší na její svatbuVideo: Novinky

 
Článek

Z jedné angíny se u tehdy tříleté Aničky vyklubal zhoubný nádor s mnohočetnými metastázemi v kostech. Anička ihned podstupovala chemoterapii, ta u ní však nezabírala.

„Bylo to hrozné. Prostě šílené. Když nám pan doktor v Motole potvrdil nádor, byl to příval slz. Člověk si v tu chvíli říká, ne, vy jste se spletli. Takové klasické odmítání,“ popisuje první reakci maminka Aničky Ivana Violová.

Foto: archiv rodiny Violovy

Aničku postihla rakovina ve třech letech.

Hned poté začal rodině kolotoč. Tři týdny pobyt v nemocnici, čtyři týdny doma. Šestičlenné rodině se život převrátil naruby. Nejmladší, dnes čtyřletá Terezka trávila dlouhé týdny u babičky, protože otec musel chodit do práce.

„Nejstarší syn na tom byl psychicky špatně. Mladší syn Marek byl od začátku optimista, stejně tak nejmladší Terezka, se kterou jsem ještě v té době byla na rodičovské dovolené,“ dodává paní Violová.

Léčba

„Prvních čtrnáct dní Anička vůbec s nikým nekomunikovala, nechtěla opustit nemocniční pokoj. Byla jen se mnou na pokoji. S personálem sice spolupracovala, ale jen kývala hlavou. První, kdo si ji získal, byla paní učitelka ze školky,“ vzpomíná na první týdny v nemocnici.

Přestože se zhruba polovina dětí s touto diagnózou vyléčí, Aniččino tělo na chemoterapie nereagovalo. Prognózy na život se tak snižovaly.

„Pak už nám dali vlastně paliativní léčbu, na zkvalitnění zbytku života. V květnu nám řekli šest až dvanáct měsíců života,“ vypráví maminka. Nicméně jsou to už dva roky a Anička krásně prospívá. Během jednoho roku přibrala sedm kilo.

Speciální vakcína

V Brně pro ni dokonce nově vyrobili speciální vakcínu z jejího vlastního nádoru. Ta se aplikuje jednou za čtrnáct dní.

„Vakcína má rozeznat špatné buňky v těle a zabíjet je. Dokonce má i omezit návratnost nemoci,“ mluví o speciálním léku paní Violová s tím, že i když prognózy nevypadaly dobře, ona ani nikdo z rodiny na vteřinu nezauvažovali o smrti. Věřili, že se z toho malá holčička dostane a bude žít.

„Už dnes se nám hlásí kamarádi, co se těší, že si jednou zatančí na její svatbě,“ usmívá se s nadějí milující matka.

Peníze

Když se v rodině objeví náhlá choroba dítěte tohoto typu, je to pro všechny nejen psychicky náročné, ale také finančně. Paní Violová se nemohla vrátit do práce. Měli tedy jen jeden příjem od pracujícího otce, což na šestičlennou rodinu nestačilo. Anička navíc potřebuje speciální nízkobakteriální stravu.

Foto: archiv rodiny Vilovy

Anička tráví čas doma nebo v Motole. Potřebuje k životu sterilní prostředí.

Nejvíce jim v těchto chvílích pomohla a pomáhá nadace Dobrý anděl, která posílá pravidelné příspěvky.

„Vždy vím, že první pracovní den v měsíci na účtu přistane částka, na kterou se můžu spolehnout. Díky nim můžeme Andulce dopřát to, co bychom nemohli, například nízkobakteriální výživu, hračky, ale také dezinfekční prostředky, protože potřebuje sterilní prostředí,“ přiznává s velkým poděkováním všem dárcům paní Violová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám