Hlavní obsah

Poradna: Když se matka o své dítě nestará

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Matka sehrává v životě dítěte velmi důležitou roli. Bohužel ne vždy si je této role matka vědoma. Někdy se stane, že svůj vlastní život upřednostní před potřebami dítěte. Dost často se tak přitom děje při závislostech na drogách, ale i alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Malé dítě potřebuje, aby byly naplňovány jeho potřeby bezpečí a zájmu o něj.

Článek
Dobrý den, chtěla bych se svěřit s problémem, který mě trápí a požádat o nějakou pomoc. Mám mladší sestru (35 let), která má tříletého syna. Sestra je bohužel již několik let závislá na pervitinu. Po porodu to vypadalo, že se z toho dostala a o syna se starala dobře. Před půl rokem jsme ale zjistili, že je opět závislá a začali vše řešit přes sociální pracovnici. Syna sestře nakonec odebrali a nyní ho má v soudem přidělené péči moje maminka (69 let). Sestra moc velký zájem o syna nejeví. Zastaví se za ním na chvilku jednou za 14 dní.Mám velkou starost o to, jak to bude se synovcem v budoucnu, až se o něj moje maminka nebude moci starat. Sama jsem vdaná a mám dva kluky (7 a 10 let). Vím, že se ode mě očekává, že jednou převezmeme péči o synovce my. S manželem se touto otázkou dost často zabýváme a máme z toho velkou obavu. Sestra je závislá asi od 13 let, s různými přestávkami. Vždy do drog opět spadla a nikdy si od nás nedala říct i přesto, že jsme se jí vždy snažili pomoci. Navíc je jejím partnerem otec synovce, který je také drogově závislý, a bezdomovec, který nikdy nepracoval a není s ním žádná řeč. Je to sprostý, vulgární a nepřizpůsobivý člověk.Máme tak obavu, že bude mít synovec geny po rodičích a přes veškerou péči naší maminky bude také velmi problémový. Vím, že je to kruté, ale já nechci do budoucna ohrozit svou rodinu a riskovat to, že jednou bude synovec jako jeho rodiče. Vím, že dítě za to nemůže, že má nezodpovědné rodiče, kteří mu nedokážou vytvořit normální domov a péči, kterou potřebuje. Mám v sobě strašný vztek a lítost zároveň. Je přeci spousta žen, které vlastní dítě mít nemůžou a udělaly by cokoli, aby ho mohly mít.

Vážím si, že vám osud synovce není lhostejný a zároveň oceňuji, že se staráte o sebe. Nejste totiž zodpovědná za štěstí a spokojenost druhých, ale za své ano. Svoji sestru sama nezměníte, bude to muset chtít sama. Dostala se ale do začarovaného kruhu drogově závislých lidí.

Vaše maminka se rozhodla vytvořit vnukovi zázemí a starat se o něj, dokud to půjde. Bylo to její rozhodnutí a plně ho chápu, protože je těžké pro mámu zvládnout situaci, když se její potomek nestará o svoje dítě. Odpovědnost dcery tak byla sejmuta i právně. Dcera si může žít svůj život bez zodpovědnosti za důsledky svého chování. Je dobře, že aspoň 1x za 14 dní syna navštíví a drží tuto povinnost.

Velmi mě zaujala vaše slova: „Vím, že se ode mě očekává, že jednou převezmeme péči o synovce my.” Vnímám, že jsou v tom velké obavy, které ovlivňují váš současný rodinný i partnerský život.

Napadá mě spousta otázek a kdybyste přišla osobně, tak bych vám je položila:

  • Kde jste získala přesvědčení, že se předpokládá, že byste se o synovce měla postarat?
  • Požádal vás o to někdo?
  • Mluvíte o tom se svou mámou? Jak si myslíte, že o tom ona přemýšlí?
  • Kdybyste si chlapce vzala do péče, bylo by to, protože se o něj chcete starat, nebo protože cítíte společenský tlak, že byste měla?

Možná potřebujete podpořit k tomu, abyste se mohla svobodně rozhodovat o svém životě a ne na základě společenských norem. Máte zodpovědnost pouze za výchovu svých dětí. A chápu, že s vámi cloumá vztek a lítost, když se sestra takto staví ke svému mateřství.

Strach z dědičnosti 

Silně vnímám váš strach z dědičnosti synovce, kolik bude mít ze svých biologických rodičů. Znamená to tedy, že kdyby sestra nebyla drogově závislá, ale například se odstěhovala a syna se vzdala, tak si ho do péče vezmete?

Ve skutečnosti neexistuje rovnítko mezi drogově závislým rodičem a drogově závislým dítětem v dospělosti. Jsou to pouze předpoklady, které velmi ovlivní, jak je dítě vychováváno a v jakém prostředí vyrůstá. Jaké vzory si v životě najde.

Je moc důležité, že synovec zažívá starostlivou péči od své babičky. Malé dítě potřebuje, aby byly naplňovány jeho potřeby bezpečí a zájmu o něj co nejvíce. Učí se od lidí, kteří ho vychovávají, v tomto případě asi především od babičky. Ale i vy můžete se svými dětmi a manželem velmi přispět k tomu, aby měl synovec zdravou sebeúctu, prožíval hezké dětství, které mu bude základem pro dospívání a dospělost. Tím, že mu budete věnovat čas, že mu ukážete funkční model rodiny, že mu nabídnete základní lidské hodnoty slušnosti, lidskosti a hezkých vztahů mezi lidmi. To by byl pro chlapce velký dar do jeho dospělého samostatného života bez závislostí. Ať situace v budoucnu dopadne jakkoli.

Možná se vám nakonec uleví, když se z povinnosti nebo očekávání ostatních stane vaše svobodná volba. Určitě můžete využít služeb rodinného terapeuta, se kterým si ujasníte a proberete, co vlastně ve vztahu k synovci, mámě, sestře chcete. Zda má smysl přemýšlet o svěření do péče.

Pokud potřebujete více informací ohledně drogové závislosti, můžete přes e-mail kontaktovat společnost Sananim, využít telefonickou linku bezpečí ČAPLD (Česká asociace pracovníků linek důvěry České republiky) nebo Dropin - Centrum pro výchovu. Přeji vám, abyste unesla nepřízeň vaší rodinné situace i svých rozhodnutí.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Trápí vás jiné téma spjaté s výchovou dítěte, rodinnými vztahy či závislostí? Poraďte se s našimi odborníky. Své příběhy a otázky nám posílejte na: zenaporadna@seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Kdy pustit dceru na diskotéku

Rozhodnutí, v kolika letech pustit dceru na diskotéku, se spojuje s mnoha faktory. Jednotná odpověď tak neexistuje. Každý rodič bude mít svoji mentální věkovou...

Poradna: Soutěžení mezi sourozenci

Soutěživost k dnešnímu životu patří. Naše společnost je na srovnávání výkonu postavena. Přestože doma nebudete vytvářet soutěživé prostředí, děti se s ním...

Výběr článků

Načítám