Hlavní obsah

V 97 letech si poprvé zkusila herecké řemeslo. Na aktivní život má vlastní recept

– Praha

Paní Anna Štemberová, která letos v dubnu oslavila 97. narozeniny, přes svůj vysoký věk ráda neustále zkouší nové věci. Proto také přijala nabídku hrát v divadelním souboru pražského Centra RoSa, kde žije, a přičichnout poprvé v životě k hereckému řemeslu. Novinkám přitom svěřila svůj recept na aktivní život i v takovém úctyhodném věku.

V 97 letech si poprvé sáhla k hereckému řemeslu. Na aktivní život má vlastní receptVideo: Novinky

 
Článek

„Chtěla jsem poznat něco nového. Divadlo jsem hrála jen jednou, když mi bylo dvacet a nastupovala jsem do prvního zaměstnání, ale tam mi dali jen nějaký štěk,” zmínila Novinkám paní Anna. I když v pražském Centru RoSa žije už deset let, neustále se zde účastní nových aktivit a nyní vstoupila i do divadelního kroužku.

„Chodím zpívat, na cvičení na židlích a na lekce němčiny. Chodila jsem i na angličtinu, ale to se mi pak pletlo dohromady. Ráno po snídani musím vyluštit alespoň jednu křížovku. Chodí sem také moje kamarádka, takže se tu vůbec nenudím,” vyjmenovala své aktivity. A letos v létě dostala také příležitost vstoupit jako modelka na přehlídkové molo.

Foto: Novinky

Divadelní kroužek pražského Centra Rosa se rozšířil o nejstarší herečku. Paní Anna Štemberová (uprostřed) letos oslavila 97. narozeniny.

Recept na aktivní život i přes svůj vysoký věk paní Anna vidí v upřímné radosti ze života. „Jak to dělám? Já se opravdu raduji ze života, těším se na každý den. Ráno snídám a už se těším, co budu mít k obědu. Mám ráda sladké. Mám také děti, pět vnuků a už mám i pět pravnoučat,” zmínila s tím, že se pravidelně těší také z návštěv rodiny.

Pět důvodů, proč se každý den smát

Zdraví

Divadelní kroužek v rámci Centra RoSa funguje mnoho let a jeho dlouhodobou členkou je například osmdesátnice Květa Turková. „Bylo to báječné, jezdili jsme po různých domovech důchodců a navzájem jsme byli k sobě obětaví. Bohužel mnoho kolegů zemřelo a už jsme zůstali jenom trosky,” zavzpomínala s tím, že je ale ráda, že mohou znovu po covidu nacvičovat a hrát.

Kolegové nejstarší herečky jsou nadšení, že se po koronavirové pauze mohou znovu věnovat divadluVideo: Novinky

V současnosti zde nacvičují hru inspirovanou příběhem Romea a Julie, v jejich podání však tato zamilovaná dvojice dostala možnost spolu zestárnout. Roli 80letého Romea se zhostil další člen kroužku, pan Karel Majer, který je přitom sám o sedm let mladší. I on má radost, že mohou znovu hrát.

„Je to báječné. Musím ale hlavně pochválit pana režiséra, který má úžasný přístup. Hezky si nás vyzkoušel, co by kdo mohl zvládat a přizpůsobuje tomu náš program,” zmínil.

Vitamin C nepodporuje jen imunitu, pomáhá také proti únavě a vyčerpání

Zdraví

„Je tady úžasná skupina lidí, kteří chtějí neustále objevovat nové věci a naplno využívat svůj čas a neberou jako překážku ani covidovou situaci,” sdělil Novinkám divadelní lektor neobvyklého kroužku Milan Lukáš Šnajdr.

„Na našem projektu mě nejvíce baví, že bourá mezigenerační překážky. I když už je člověk starší, tak si může báječně rozumět s mladým člověkem nebo i s malým dítětem,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám