Hlavní obsah

Tři cviky pro lepší držení těla

Novinky, Karel Markel, Supertělo.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapracujte díky několika jednoduchým cvikům na správném držení těla a předejděte tak nepříjemným bolestem.

Foto: Karel Markel, Supertělo.cz (4x)

Správné držení těla je nejlepší prevencí proti bolesti zad.

Článek

Sami víte, že pokud jde o držení těla, nezáleží na tom, zda jste se svou postavou spokojena či nikoli. Můžete mít nadváhu, ale klidně můžete být i hubená a sportovat. Pokud se však člověk hrbí a má problém tělo správně udržet tak, jak má, celkový dojem není nikdy ideální.

Pro správné držení těla je zapotřebí nejen posílit zádové svaly, ale také core, tedy střed těla. Správným cvičením můžete dosáhnout ideálního držení těla, které je pro tělo, zdraví i váš dobrý pocit tolik potřebné.

1. Veslování s gumou

Tento cvik procvičuje především mezilopatkové svaly. Jsou nejvíce namáhané právě častým hrbením během celého dne. Pokud je tedy budete posilovat, správné držení těla se pro vás stane zcela přirozené.

Sedněte si na zem, natáhněte nohy. Gumu zahákněte za chodidla, oba konce vezměte do rukou. Narovnejte záda a vždy s výdechem přitáhněte gumu k sobě. V pozici, kdy máte lokty u těla, vydržte alespoň tři vteřiny, poté gumu opět povolte.

2. Zvedání trupu vleže

Tímto cvikem posílíte především bedra, tedy dolní polovinu zad. Často lidé mívají problémy právě s touto částí, především kvůli dlouhému sezení v zaměstnání, u počítače, televize, apod.

Lehněte si na břicho, spojte ruce za hlavou a s výdechem zvedněte trup, co nejvýše dokážete. Důležité je neprohnout se v bedrech, ale mít pohyb zcela pod kontrolou. Nahoře vydržte minimálně tři vteřiny, poté se pomalu vracejte do výchozí pozice.

3. Výdrž v prkně

Tento cvik je vám jistě dobře znám. Je jedním z nejúčinnějších pro posílení středu těla. Pro začátek stačí vydržet několik vteřin, ovšem čím déle, tím lépe.

Uveďte tělo do vzporu na loktech a natáhněte nohy. Zpevněte břicho, pravidelně dýchejte a hlídejte si, ať nezvedáte hýždě příliš nahoru, ale máte je zároveň s celým tělem. Hlavu držte v prodloužení páteře. V této pozici se snažte vytrvat alespoň 10 vteřin.

Každý cvik opakujte nejméně 3x. Při pravidelnosti se vám držení těla jistě brzy zlepší, jako benefit navíc vás budou méně bolet záda. Změny si všimnete vy, ale i vaše okolí.

Zacvičte si podle instruktážního videa Tamary Jiříkové, které najdete na webu Supertělo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám