Hlavní obsah

„Rybářkou” od pěti let. Kateřina Marková je světovou špičkou v casting sportu

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sportovní a rekreační rybaření má v Česku dlouhou a silnou tradici. Nemálo Čechů se díky tomuto koníčku a sportu dokázalo prosadit i ve světě. Mladá šampionka Kateřina Marková mezi nimi vyniká, v rámci světové konkurence se totiž dokázala prosadit v takzvaném casting sportu, který místo lovení ryb hodnotí správné nahazování. Tento sport, který nebývá tak známý, přestože má v Česku silnou základnu, představila Novinkám v reportáži.

„Rybářkou“ od pěti let. Marková je světovou špičkou v casting sportuVideo: Novinky

 
Článek

I když je Kateřině Markové teprve 22 let, má za sebou úspěšnou dráhu sportovkyně. A to ve velmi specifické disciplíně.

Casting sportu neboli rybolovné technice se věnuje od svých pěti let a od roku 2009 sbírá medaile i na mezinárodních mistrovstvích.

„Na kontě mám nějakých 61 titulů mistryně světa,“ pochlubila se talentovaná rodačka z Písku, která se ve svém oboru řadí mezi světovou špičku. Konkurence, zvláště u nás v Česku, je přitom docela velká.

Foto: Novinky

Rodačka z Písku patří mezi špičku v casting sportu.

„Myslím si, že Česká republika je opravdu dominantní v tomto sportu, a protože je nás tady hodně, máme i velkou spoustu dobrých sportovců,“ vysvětlila Marková. Sama je ve své rodině už třetí generací, která se tomuto sportu věnuje.

Vyhazovací technika

Co přesně rybolovná technika jako sport obnáší? „Casting sport, rybolovná technika, je sport, který vychází z vyhazovací techniky. Sport se skládá z celkem devíti disciplín a rozděluje se jednoduše na disciplíny terčové a dálkové. Tedy na disciplíny na přesnost a na hody do dálky,“ popsala česká mistryně.

Fyzická zdatnost přitom podle Markové není u tohoto sportu až tak důležitá. Tady sportovec více zužitkuje svoji vytrvalost.

Foto: Novinky

Sportovkyně se může pochlubit desítkami medailí a trofejí.

„Je to hlavně hodně psychicky náročný sport, protože když dorazíme na mistrovství světa, je tam sto závodníků a všichni naprosto přesní,“ dodala. Stejně tak důležité je i naprosté soustředění a ledový klid, závodníci si nesmí dovolit ani malé zatřesení hlavy, rukou ani nohou.

Lepší technika, méně úlovků

O co větší je pak překvapení, že větší úspěch při chytání ryb tento sport jen tak nezaručí, což potvrzuje i Marková.

„S přítelem, když jdeme na ryby, tak je to většinou tak, že nahazuji lépe než on, ale zdaleka nechytám tolik ryb. Asi tam dávám špatné nástrahy,“ přiznává s úsměvem.

Foto: Novinky

Kateřina Marková výborně nahazuje, úlovků má ale prý podstatně méně.

I když už má mladá sportovkyně za sebou řadu úspěchů, polevovat nehodlá. Kromě tréninků se věnuje i své mladší sestře. „Vzala jsem ji pod křídlo a říkám si, že jednou spolu vyhrajeme mistrovství světa,“ zmínila.

Zjistit, co vše obnáší takový sport, či si ho i vyzkoušet mohou až do neděle návštěvníci rybářského veletrhu For Fishing, který probíhá na Výstavišti v pražských Letňanech, a kterého se účastní i Marková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám