Hlavní obsah

Nahá svázaná modelka bojuje na přebalu časopisu za právo na potrat

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Polská mutace časopisu Vogue podpořila protesty proti rozhodnutí Ústavního soudu, který v zemi prakticky zrušil potraty. Hlavním tématem nejnovějšího čísla je situace okolo možnosti potratů v Polsku a na obálce časopisu pózuje polská supermodelka a aktivistka, sedmatřicetiletá Anja Rubiková.

Foto: Vogue Poland

Anja Rubiková na obálce nejnovější polské verze časopisu Vogue.

Článek

Modelka pro obálku časopisu zapózovala nahá v rudé látce, kterou měla svázané ruce. Obličej jí zdobil červený blesk, který se stal symbolem protestního hnutí. Na hlavní téma pak obálka upozorňuje titulkem Siła Kobiet (Síla žen), heslem ženského hnutí v Polsku.

„Vše, co znepokojuje polské ženy, znepokojuje nás. Tak tomu bylo od prvního čísla polského Vogue a bude tomu tak napořád,“ uvedla v prohlášení redakce na sociálních sítích.

„To je důvod, proč jsme požádali supermodelku a v těchto dnech zejména aktivistku Anju Rubikovou, aby vytvořila naši coverstory. Vyfotila se se symboly tak drahými milionům našich žen. Stojíme při vás,“ stojí v prohlášení.

Pro Rubikovou bylo podle jejích slov toto focení tím nejdůležitějším v její kariéře. Uvedla, že to, co se v Polsku nyní odehrává, ovlivní životy Poláků na desítky let dopředu.

„Ženské právo si vybrat (zda jít na potrat či ne, pozn. red.) je lakmusový papírek každé zdravé a progresivní společnosti,“ řekla modelka s tím, že stát zákazem potratů a regulací reprodukčních práv ženy utlačuje.

Polský Ústavní soud v říjnu rozhodl, že přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu odporuje ústavě. Právě to však byl nejčastější důvod, proč v Polsku, kde už předtím platily velmi přísné zákony ohledně potratů, k interrupcím docházelo. Soud, kterému předsedá Julia Przylebská, blízká předsedovi vládní strany PiS Jaroslawu Kaczyńskému, tak prakticky právo na potrat zrušil.

Varšava znovu bouří protesty proti zákazu potratů. Nemocnice už zákroky odmítají nyní

Evropa

Ihned po oznámení rozhodnutí následovaly masivní protesty, kterých se zúčastnily stovky tisíc lidí. Navzdory protikoronavirovým opatřením protesty v Polsku stále pokračují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám