Hlavní obsah

Jedenáctiletá talentovaná klavíristka si jako první Češka svého věku zahraje v Carnegie Hall

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Zahrát si v newyorské koncertní síni Carnegie Hall je snem každého umělce. Jedenáctileté talentované klavíristce Noře Lubbadové se to již málem podařilo v minulém roce. Jakmile to koronavirové opatření dovolí, stane se první jedenáctiletou Češkou, která zde vystoupí.

Jedenáctiletá talentovaná klavíristka si jako první Češka svého věku zahraje v Carnegie HallVideo: Novinky

 
Článek

Nora Lubbadová je talentovaná umělkyně, která se do klavíru zamilovala již ve svých čtyřech letech, když doprovázela sestru na hodiny houslí.

Nejvíce si oblíbila Beethovena a Chopina a kromě samotné hudby ji zajímá i historie hudby. Cvičí poctivě každý den a v budoucnu by se chtěla stát světovou klavíristkou.

Foto: Novinky

Nora Lubbadová miluje hru na klavír.

Jeden z největších úspěchů je pro ni hraní s Moskevskou filharmonií. „Mám za sebou hodně úspěchů, ale ten největší je asi když jsem byla v Moskvě na tříkolové soutěži a ve třetím kole jsem si mohla zahrát s Moskevskou filharmonií, tak to byl pro mě asi největší úspěch,“ popisuje mladá klavíristka.

Letos také uspěla v soutěži Zlatý oříšek pro talentované děti.

Devítiletá cyklistka chce vyhrát olympiádu. Zlatý oříšek ocenil nejšikovnější děti Česka

Domácí
Foto: Russia-K

Nora na mezinárodní soutěži v Moskvě.

Další velký úspěch, který ji čeká, je právě pozvání do newyorské Carnegie Hall. Až to koronavirová opatření umožní, zahraje si na místě, o kterém sní mnoho talentovaných umělců.

„Na jedné soutěži Crescendo competition získala první místo, dostala 29,5 bodu z 30, a byla pozvaná do Carnegie Hall. Kdyby nebyl koronavir, tak by si asi zahrála i letos, ale do roku 2023 by si tam měla zahrát. Pro nás je to ohromné, neuvěřitelné, protože by byla první Češkou v tomhle věku, která si tam zahraje,“ zmiňuje hrdá maminka.

Nadaným dětem chybí ve školách kvalitní podpora, tvrdí odborníci

Věda a školy

Rodiče jsou na Noru velice pyšní a hrdí a plně ji v klavíru podporují. Takové nadšení ale zprvu nečekali.

„Byla jsem velice překvapená, že je tak do hry na klavír zanícená, je to celý její svět. I škola je na vedlejší koleji,” vypráví maminka.

„Čekala jsem, že toho třeba nechá, když se jí třeba nebude dařit, nebo když bude malá, ale vždycky chtěla hrát a spíš jsme ji museli vyhánět od klavíru, než bychom ji nutili,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám