Hlavní obsah

Čeští školáci dávají přednost italské kuchyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci projektu Žij zdravě byla mezi českými školáky provedena anketa o jejich nejoblíbenější jídlo. Na vrcholu žebříčku se neumístilo ani jedno tradiční české jídlo. Děti by nejraději jedli jen pizzu, těstoviny a těstovinové saláty. Tato jídla přitom považují za vhodné pro kvalitní stravování. Většina z nich ve věku 12 až 15 let si myslí, že jejich jídelníček je zdravý.

Článek

Podle ankety, které se zúčastnilo 52 dětí, jí nejraději pizzu 56 procent z nich, jen o pět procent méně jich dává přednost těstovinám. Ovoce, zeleninu a zeleninové saláty má rádo 44 procent školáků. Celkem 57 procent dětí dává přednost zdravým jídlům. Pod pojmem zdravá strava si představují ovoce, zeleninu a netučná jídla. Jen pět procent dětí si ale uvědomuje, že to znamená především pravidelný a vyvážený příjem potravy.

"Děti poměrně rychle přijímají návyky dospělých, a to jak ty dobré, tak bohužel i ty špatné," řekla Jitka Housová z Všeobecné fakultní nemocnice. Pokud dospělí nejedí zeleninu, tak jen těžko mohou podle lékařky očekávat, že ji jejich potomek bude s nadšením konzumovat. Pokud k snídani pravidelně jedí dospělí sladké pečivo, tak nemohou čekat, že jejich děti budou jíst celozrnné pečivo s nízkotučným sýrem a zeleninou.

Nesnídá jedna čtvrtina školáků

Správný stravovací režim, tedy tři až pět jídel denně, dodržuje podle ankety 56 procent dětí. Čtvrtina ale zcela vynechává snídani. Pokud děti snídají, jedí hlavně housky, rohlíky, chléb, mléčné výrobky, dále perníky, sušenky a sladké pečivo. Na svačinu zapomíná každý desátý školák. Na obědy chodí tři čtvrtiny dětí do školních jídelen. Ostatním buď v jídelně nechutná, nebo mají oběd doma.

Pokud by děti mohly na školním stravování něco měnit, nejčastěji by chtěly zařadit do jídelníčku hranolky, sladká jídla, čínské speciality, kečup a tatarskou omáčku. Část dětí žádá i více zeleniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Asijská kuchyně a její vhodnost pro děti

Díky široké nabídce v restauracích i v obchodech si Češi oblíbili množství nejrůznějších mezinárodních specialit. U dospělých nehrozí při rozumném zkoušení...

Arabská kuchyně a její vhodnost pro děti

Kdo si pro letní dovolenou oblíbil třeba Egypt, ví, že se arabská kuchyně vyznačuje velkou pestrostí. Používá se v ní množství zeleniny, z druhů u nás méně...

Americká kuchyně a její vhodnost pro děti

Americká kuchyně je u nás nechvalně známá v podobě různých fast-foodových restaurací a stánků s hamburgery. Určitě není náhoda, že Američané patří mezi...

Výběr článků

Načítám