Hlavní obsah

Alkohol prý nepomáhá utopit smutek, ale naopak ho posiluje

TOKIO

Říká se, že alkohol pomáhá utopit smutek, ale ve skutečnosti ho prodlužuje, tvrdí japonští vědci z univerzity v Tokiu. Vysvětlují, že etanol obsažený v alkoholu nepomáhá zapomenout, jak si lidé většinou myslí, ale naopak ukládá pevně vzpomínky do paměti.

Foto: Profimedia.cz

"Pokud chce někdo odstranit negativní vjemy, je lepší je co nejrychleji nahradit pozitivními a nesahat po alkoholu," radí doktor Macuki.

Článek

Vědci pod vedením profesora farmakologie Noria Macukiho dospěli k těmto závěrům po testech s laboratorními krysami. Ty několik dní vystavovali lehkým elektrickým výbojům a potom je zavřeli do jejich klece. Hlodavci se při každém otevření klece chovali vystrašeně. Vědci pak některým krysám vpravili do těla injekčně alkohol a jiným fyziologický roztok. Potom zkoumali reakce obou skupin.

Zjistili, že strach trval déle, v průměru dva týdny, u těch krys, které dostaly dávku alkoholu.

"Pokud bychom aplikovali tyto výsledky na lidi, znamenalo by to, že špatné vzpomínky, jichž se chce člověk zbavit, budou trvat déle, pokud bude dotyčný pít alkohol, a to i když se tím dočasně dostane do určité euforie," uvádí se ve studii.

"Pokud chce někdo odstranit negativní vjemy, je lepší je co nejrychleji nahradit pozitivními a nesahat po alkoholu," radí doktor Macuki.

Závěry studie byly zveřejněny v americké akademické revue Neuropsychopharmacology.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám