Hlavní obsah

Akvaholici si koledují o potíže

Právo, mcm

Více než dva litry vody denně mohou být někdy prostě příliš mnoho. Akvaholici, jak se říká lidem, kteří příliš holdují vodě, riskují spánkové poruchy, nadměrné pocení i další potíže. Podle listu The Daily Mail to tvrdí britský cévní chirurg profesor Mark Whiteley.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Množství vypité vody je nutné přizpůsobit i tomu, jak je člověk velký a jak moc se fyzicky namáhá. Ilustrační foto

Článek

Whiteley soudí, že příliš velké dávky vody po delší dobu „přenastaví chemii mozku, aby očekával nadměrné dávky vody“. To pak může vést k nadměrnému pocení, kvůli němuž někteří lidé sahají k chirurgickému odstraňování potních žláz.

Problémem jsou i dvě či tři sklenice vody večer – člověk má pak v noci postaráno o četné návštěvy na toaletě. Podle Whiteleyho by člověk už neměl pít minimálně dvě, spíše tři hodiny před spaním. A během dne by měl pít tehdy, když dostane žízeň.

Samozřejmě nejhorší je vypít velké kvantum vody naráz. „Pít příliš mnoho vody příliš rychle – a mluvíme zde o litrech spíše než o šálcích – může napáchat spoušť v delikátní rovnováze solí v těle,“ říká Frankie Phillips z Britské dietetické asociace. Jako varovný příklad uvádí Phillips Jacqueline Hensonovou, která v roce 2008 vypila při hubnutí čtyři litry vody během pár hodin – a zemřela.[celá zpráva]

Ženy by podle něj měly pít asi 1,6 litru tekutin denně, muži asi dva. Nemělo by jít jen o vodu – kromě ní je vhodné i mléko a ovocné šťávy. Množství je samozřejmě nutné přizpůsobit i tomu, jak je člověk velký a jak moc se fyzicky namáhá.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitný režim na cestách má svá pravidla

Únava, podrážděnost nebo bolesti hlavy. To jsou typické příznaky, jimiž se hlásí nedostatek vhodných tekutin. V létě nám mohou znepříjemnit život snáz než...

Výběr článků

Načítám