Tmavý čokoládový mousse s višňovým dipem
Tmavy cokoládovy mousse s visnovym dipem

FOTO: Lindt

Suroviny: 200 g čokoláda na vaření, 5 vajec, špetka soli, 150 g cukru, 2 lžíce rumu, 125 g šlehačka, 2-3 lžíce třešní, 400 ml višňové šťávy, semena z 1 vanilkového lusku, 1 celá skořice, 3 kusy badyánu, 1 čajová lžička kukuřičného škrobu rozpuštěného v malém množství studené vody, šťáva z půlky citrónu, 200 g višní, 4-5 lžíce strouhané čokolády Lindt Excellence na ozdobu

Postup: Nalámejte čokoládu na malé kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Oddělte žloutky od bílků. Přidejte špetku soli do bílků a ušlehejte do tuha. V průběhu šlehání postupně přidávejte 100 g cukru. Do žloutků přidejte semínka z vanilkového lusku, dále rum a metličkou je vyšlehejte do pěny. Do vzniklé pěny vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, dále šlehačku a ztuhlé bílky. Čokoládovou pěnu dejte do misky, zarovnejte ji, aby byla na povrchu hladká a nechte v ledničce zakryté po dobu tří hodin.

Zkaramelizujte zbývající cukr, přidejte višně i višňovou šťávu. Přidejte koření (skořici a badyán) a povařte na mírném ohni asi 15 minut. Do višňové omáčky/polévky přidejte rozpuštěný kukuřičný škrob a vzniklou směs přelijte přes síto. Dle chuti přidejte šťávu z citrónu. Do hlubokých talířů vložte třešně, nalijte višňovou omáčku/polévku a do středu umístěte kopeček čokoládové pěny. Ozdobte hoblinami nastrouhané čokolády.

Cheesecake
Cheescake

FOTO: Karel Novák, šéfkuchař restaurace Chládek Zahradnické centrum

Suroviny: tvaroh 40% 750 g, cukr krupice 250 g, vejce 6 ks, jemné máslové sušenky 300 g, Rama Profi 200 g

Postup: Jemné sušenky nastrouháme nebo nameleme na jemné drobečky, přidáme Ramu Profi (balení 1 kg), smícháme a vytvoříme těsto na korpus. V další nádobě si smícháme tvaroh s vejci a cukrem. Připravíme si kulatou formu na pečení, jejíž dno vyložíme pečicím papírem a pořádně utěsníme. Na dno formy natlačíme prohnětené těsto a vytvoříme nejprve korpus, na který následně vlijeme připravenou tvarohovou směs. Nastavíme si konvektomat na pečení (135°C) a poloviční výkon ventilátoru a pečeme 50-55 min. Vychladlý koláč pak krájíme ostrým nožem, jehož čepel před každým řezem namočíme v hrnku horké vody a po řezu otřeme utěrkou.

Výsledkem budou čisté řezy s hladkými stěnami. Variant na cheesecake existuje celá řada a do tvarohové náplně je možné přidat např. kakao, nebo navrch sezónní ovoce (jahody, třešně, višně, maliny, černý rybíz, borůvky, banán, mandarinky, limetky, pistácie, ořechy, čokoládu, apod.).

Amaretto hrušky na kokosové pusince s čokoládovou omáčkou

FOTO: dolce-de-leche-blog.com

Suroviny: Kokosové pusinky: 3 bílky, 3/4 šálku cukru krystal, 1 čajová lžička kukuřičného škrobu, 1 čajová lžička octa, 1/2 šálku kokosu

Hrušky: 4 hrušky, 1/4 až 1/2 šálku likéru Amaretto, 1/4 šálku hnědého cukru, 1 svitek skořice, 4 hřebíčky, 1 hvězdička badyánu, voda

Omáčka: 1 kokosová Lindt Excellence, 100 ml šlehačky, 1 ušlehaná šlehačka
kokos k posypání

Postup: Kokosové pusinky - Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme cukr. Na závěr zašleháme škrob s octem a opatrně (už jen ručně) přimícháme kokos. Pomocí lžičky si ze vzniklé směsi utvoříme 4 kopečky (pusinky), které postupně klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 130 °C asi hodinu. Povrch upečených pusinek by měl být pevný. Po upečení pusinek troubu vypneme, pootevřeme ji a pusinky v ní necháme vychladnout…

Hrušky oloupeme a vložíme do hrnce. Přidáme vodu tak, aby byly hrušky ponořené. Přidáme i ostatní ingredience – Amaretto, hnědý cukr, skořici, badyán a hřebíček. Hrušky uvaříme do změknutí, tzn. cca 10-15 minut, podle tvrdosti hrušek. Poté necháme vychladnout.

Omáčku si připravíme tak, že si čokoládu rozlámeme na menší kousky a zalijeme ji horkou šlehačkou (cca 90 °C) – mícháním vznikne lahodná čokoládová omáčka.

Na každou pusinku si dáme 1–2 polévkové lžíce ušlehané šlehačky, na to položíme hrušku a polijeme teplou čokoládovou omáčkou. Na závěr posypeme kokosem a ihned podáváme.

Lívance pečené na avokádovém oleji s jablečným kompotem a skořicovou pěnou
Lívance

FOTO: Avocadoil

Lívance: 25 g droždí, 50 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 700 ml mléka, 10 g citrónové kůry, 2 vejce, 5 g soli

Jablečný kompot: 50 g cukru krupice, 200 ml vody, 1 květ badyánu, 1 tyčinka skořice, šťáva z jednoho citrónu, 3 jablka, cukr dle chuti

Skořicová pěna: 250 ml smetany na šlehání, 100 g bílé čokolády, 5 g mleté skořice

Suroviny: Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostky. V malém kastrůlku rozehřejeme 50 g cukru na světlý karamel, přidáme vodu, jablka, badyán, skořici a citrónovou šťávu a vše společně vaříme, dokud se nám tekutina trochu nesvaří a jablka nezměknou. Kompot necháme v ledničce vychladit. Smetanu vyšleháme na šlehačku, do které následně jemně vmícháme čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni a mletou skořici. Dáme vychladit.

Droždí promícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka. Přidáme trochu mouky a promícháme, až vznikne řídký kvásek, který necháme v teple vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme zbylé vlažné mléko, rozšlehané vejce, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citrónu, sůl a zbylou dávku mouky. Těsto pečlivě promícháme a necháme opět vykynout. Lívance smažíme na pánvi vytřené avokádovým olejem. Podáváme se lžící vychlazeného kompotu a lžící skořicové pěny.

Nepečená roláda
roláda

FOTO: Zlatá esíčka

Suroviny: 220 g sušenek Zlaté Esíčka, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 1-2 lžíce uvařené černé kávy

Krém: máslo, žloutek, cukr krystal, trochu rumu

Postup: Sušenky pomeleme nebo rozdrtíme válečkem, přidáme cukr, kakao a rum s kávou. Vytvoříme těsto, které vyválíme na placku (v alobalu nebo folii). Placku potřeme krémem, svineme do rolády a dáme do chladu. Necháme odležet do druhého dne a poté krájíme řezy.
 
Jablkový závin s mandlemi

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 1,5-2 kg jablek, 200 g listového těsta, 50 g mandlí, žloutek, máslo, sáček vanilkového cukru, sáček skořicového cukru, hladká mouka, strouhanka

Postup: Hotové listové těsto necháme rozmrazit. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme podle chuti a zvyku. Plát povoleného listového těsta rozválíme na vále, který jsme si předtím jemně posypali moukou.

Těsto pomažeme rozehřátým máslem, posypeme strouhankou a poklademe jablky, ze kterých jsme jemným tlakem rukou vymačkali šťávu. Posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem a přidáme nahrubo nasekané mandle. Těsto zabalíme a přendáme na plech. Závin potřeme rozšlehaným žloutkem a propícháme, aby nám při pečení neprasknul. Pečeme v troubě na 160-180°C 30-40 minut. Nakrájený závin podáváme posypaný moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi.

Zdroj: Jan Barták, šéfkuchař restaurace U Schnellů