Hlavní obsah

Optimismus je nejlepším lékem na neduhy těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

O léčivých účincích optimistického přístupu k životu věděli již v antice. Dnes vědci potvrzují, že radostná duše je mnohem méně nemocná a když už ji nějaká choroba postihne, rychleji a lépe se s ní dokáže její tělo vypořádat. Ne každý však dokáže k životu přistupovat radostně a optimisticky. Na tomto přístupu k životu je zapotřebí stále pracovat.

Článek

Optimismus je definován jako lidský postoj důvěryhodnosti k životu a budoucnosti, tendence vidět na věcech pozitivní stránku. To ale neznamená, že optimista nevidí svět reálně. Když prší, netvrdí, že svítí slunce. Ale vidí v dešti vláhu pro přírodu a osvěžení. Pesimista vidí v dešti depresivní počasí, které zmáčí šaty a pokazí celý den.

Optimistický přístup k životu však nepůsobí blahodárně jen na psychiku, ale ovlivňuje také fyzické zdraví. Optimisté méně často trpí chorobami srdce, mají silnější imunitu a jsou odolnější vůči rakovině. Jejich přístup k životu také zvyšuje šanci na vyléčení zhoubných chorob. Optimisté jsou také odolnější vůči stresu a méně trpí depresemi.

Na všem se dá najít něco pozitivního

K optimismu je třeba neustále vychovávat sám sebe. Když mysl převládne pocit, že v něčem neuspějeme nebo něco nezvládneme, je třeba tuto myšlenku ihned vytěsnit. Je důležité myslet na úspěšné dotažení věci. Ať vykonáváme cokoli, je potřeba se na to plně soustředit a pokusit se najít potěšení třeba i v rutinních povinnostech.

Na všem se dá nalézt něco pozitivního. Velmi podstatný je také výběr přátel. Je těžké být optimistou v klubu pesimistů. Když můžeme něco změnit, je zapotřebí jednat ihned, aby pozitivní výsledek akce přinesl uspokojení a sebedůvěru pro další činnosti. Věci, které změnit nelze, musíme přijmout jako fakt. A každý den před spaním by si člověk měl říct tři věci, které se mu za ten den podařily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám