Hlavní obsah

Turečtí vojáci a jejich spojenci zaútočili na Asada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turečtí vojáci a jejich spojenci v severovýchodní Sýrii zaútočili ve čtvrtek na vojáky syrského prezidenta Bašára Asada a několik jich zabili, uvedla syrská státní tisková agentura SANA. Agentura AP napsala, že nejnovější střety představují hrozbu další eskalace bojů u syrské hranice s Tureckem.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Turečtí vojáci a jejich spojenci v Sýrii

Článek

SANA napsala, že turečtí vojáci a jejich spojenci zaútočili na pozice syrské armády u města Tall Tamir. Syrská armáda oznámila, že při následných bojích přišla o několik vojáků a několik dalších bylo zraněno.

Největší obavy nyní vzbuzuje možnost, že se syrské vládní síly střetnou s bojovníky podporovanými Tureckem. Jsou mezi nimi syrští rebelové a islamističtí radikálové, kteří jsou odpůrci Asada.

Všechny strany konfliktu trvají na tom, že dodržují příměří na základě dohody Ruska a Turecka z tohoto týdne. Během šesti dnů, počínaje středou, by se měly z vymezeného úseku na syrském území u hranice stáhnout kurdské milice.

Turecko zlikviduje kurdské milice v bezpečnostní zóně, vyhrožuje Erdogan

Turecká invaze

Kurdský velitel Maszlúm Abdí uvedl, že turecké síly neustále porušují klid zbraní a páchají útoky. Ankara naopak tvrdí, že klid zbraní dodržuje, ale zlikviduje kurdské bojovníky, pokud se nestáhnou z oblastí, nad nimiž má mít podle turecko-ruské dohody kontrolu Turecko. Přesná rozloha této zóny, jak je definována v dohodě, nebyla zveřejněna a podle agentury AP je možné, že se Turecko snaží sféru své kontroly rozšířit.

Turecko má podle dohody mít kontrolu nad značnou částí středního úseku 30 kilometrů hluboké zóny u hranice. Většinu z tohoto území se mu podařilo získat v rámci ofenzivy, kterou zahájilo 9. října.

U hranice v hloubce 30 kilometrů do syrského území mají podle úterní dohody uzavřené mezi Tureckem a Ruskem hlídkovat syrští vojáci, ruští vojenští poradci a ruská vojenská policie. Jejich úkolem je dohlédnout na to, aby z oblasti odešly milice syrských Kurdů. Následně mají Rusko a Turecko zahájit na užším území přímo u hranice společné hlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám