Hlavní obsah

Nechal jsem je, ať se trochu poperou, řekl Trump o turecké invazi se stovkami mrtvých

Americký prezident Donald Trump na čtvrtečním setkání s příznivci v texaském Dallasu zlehčoval dopady tureckého útoku na Kurdy na severu Sýrie, který si vyžádal téměř pět stovek lidských životů. Invazi přirovnal k dětské potyčce. Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana označil za gentlemana.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na setkání s příznivci v Dallasu přirovnává tureckou invazi do Sýrie se stovkami mrtvých k šarvátce mezi dětmi.

Článek

Trump hájil dohodu, kterou v Turecku dojednal viceprezident Mike Pence a která má zajistit přerušení turecké ofenzivy, aby se mohly z oblasti na severu Sýrie stáhnout kurdské milice YPG. Turecko zahájilo ozbrojené tažení proti Kurdům poté, co Trump rozhodl o stažení amerických vojáků ze severu Sýrie, což jeho kritici z řad demokratů, ale i mnozí republikáni označují za podraz na kurdské spojence.

Dohoda Erdoganovi v praxi zaručuje to, co od začátku chtěl, tedy zhruba 30 kilometrů široké pásmo u hranic s Tureckem vedoucí východně od řeky Eufratu až k hranici s Irákem, které bude „vyčištěné“ od kurdských milicí.

Kurdové musí pryč, Erdogan dostane, co chtěl. Bílý dům se chlubí vyjednanou dohodou

Turecká invaze

Trump čelí kritice za to, že vůbec umožnil Turecku vpád do Sýrie svým chaotickým přístupem a stažením amerických vojáků z oblasti. Americký prezident nyní tvrdí, že to byla součást plánu.

„Jako dvě děti v ohrádce, musíte je nechat se poprat, než je odtrhnete,“ řekl Trump. O ofenzivě pak prohlásil: „Bylo to docela surové... Bylo to zlé... Není legrace, když všude kolem létají kulky“. „Bez trochy tvrdé lásky – víte, co je tvrdá láska, že? – by nikdy neuzavřeli dohodu,“ hájil Trump svůj postup ohledně Sýrie.

„Erdogan je gentleman“

Následně americký prezident označil Erdogana za „gentlemana“ za to, že přistoupil na klid zbraní.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která vede vlastní bilanci obětí, od 9. října přišlo v bojích o život 72 civilistů, na straně arabsko-kurdských SDF je 203 mrtvých bojovníků, proturecké syrské milice ztratily 171 členů. Boje vyhnaly z domovů desetitisíce lidí.

Trump se dočkal hlasitého potlesku zaplněné arény, když v projevu zmínil, že v ofenzivě „nebyla prolita jediná kapka americké krve“.

USA bombardovaly v Sýrii vlastní velitelské středisko, aby nepadlo do rukou Turecka

Blízký a Střední východ

Ankara od počátku tvrdí, že cílem operace je vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje syrské kurdské milice YPG, které přitom byly spojenci Američanů a byly rozhodující silou při porážce Islámského státu. Chce tam také vytvořit pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Navzdory dohodě USA s Tureckem se na severu Sýrie stále bojuje

Turecká invaze

Zda budou milice YPG klid zbraní dodržovat a přenechají kontrolu nad rozsáhlým územím Turecku, ale podle agentury Reuters stále není jasné.

Anketa

Pokud byste byli Američané, volili byste v prezidentských volbách v roce 2020 Donalda Trumpa?
Ano
22,2 %
Ne
77,8 %
Celkem hlasovalo 15188 čtenářů.

Reklama

Související články

Erdogan hodil Trumpův dopis do koše

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmítl výzvu amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby nebyl blázen a nejednal tvrdě při ofenzivě v Sýrii. Podle zdroje...

Výběr článků

Načítám