Hlavní obsah

Kurdové musí pryč, Erdogan dostane, co chtěl. Bílý dům se chlubí vyjednanou dohodou

– Ankara • Aktualizováno

Americký viceprezident Mike Pence ve čtvrtek po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem v Ankaře oznámil, že USA a Turecko dosáhly dohody o příměří na severu Sýrie. Turci následně kontrovali, že o žádné příměří nejde. Podle dohody kurdské jednotky musí opustit zónu u hranic s Tureckem, což Erdogan chtěl.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vlevo) a americký viceprezident Mike Pence

Článek

Pence hovořil o dočasném příměří. Pokud se kurdské jednotky stáhnou, nastane trvalé příměří, uvedl viceprezident, přičemž stažení kurdských jednotek by měly zajistit samy Spojené státy. Kurdské jednotky se podle dohody mají do 120 hodin stáhnout z oblasti 20 mil (32 km) od syrsko-turecké hranice. Výsledkem dohody podle Pence také je, že Turecko nezaútočí na město Kobani.

Erdogan přitom vojenskou operaci začal právě s úmyslem vytvořit za hranicí 35 kilometrů širokou zónu, kam chce přesunout syrské uprchlíky nacházející se v Turecku.

V souladu s uzavřením dohody USA zatím neuplatní vůči Turecku žádné sankce ze strany USA, oznámil Pence.

Erdogan hodil Trumpův dopis do koše

Turecká invaze

Na otázku, proč by Kurdové měli s něčím takovým souhlasit, Pence odpověděl, že je v kontaktu s kurdským vedením a že milice YPG se dohodě přizpůsobí.

Americký prezident Donald Trump už vítězoslavně tweetoval, že budou zachráněny „miliony životů”.

Turecko: Žádné příměří to není

„Jen přerušujeme operace, žádné příměří to není,” komentoval výsledek jednání poněkud odlišným tónem turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu s tím, že příměří by mohly uzavřít jen dvě legitimní strany.

„Můžeme pozastavit ofenzivu jedině tehdy, až se všichni teroristé kompletně stáhnou z této oblasti,” upřesnil.

Také oznámil, že USA souhlasí s tím, že Turecko bude mít „bezpečnou zónu” pod kontrolou a že může Kurdům zabavit těžké zbraně a zničit jejich vojenské pozice.

Kurdové nejsou žádní andílci, obul se Trump do bývalých spojenců

Turecká invaze

Çavuşoglu zároveň prohlásil, že Turecko kývlo na strategické zájmy Ruska na severovýchodě Sýrie a souhlasí s tím, aby se Moskva do jednání o trvalém příměří zapojila.

Jednání Erdogana s Pencem za zavřenými dveřmi trvala hodinu a čtyřicet minut. Poté se se uskutečnilo téměř tříhodinové jednán í obou delegací, napsal turecký deník Post.

Končíme s útoky na radikály z Islámského státu, oznámili Kurdové

Turecká invaze

Trump čelil v posledních dnech kritice za to, že stažením amerických vojáků z oblasti na severu Sýrie, kterou ovládly kurdské milice YPG, nechal na holičkách kurdské spojence, kteří přispěli k porážce IS. Kromě toho je mu také vyčítáno, že vyklidil pole ruskému vlivu v oblasti.

Turci prý používají zakázaný fosfor

Turecká armáda už má podle informací exilové Syrské organizace lidských práv (SOHR) ovládat polovinu města Rás al-Ajn.  Na útěku je 190 tisíc lidí, některé zdroje hovoří až o 300 tisících.

Navíc se objevily informace, že turecká armáda používá při bombardování obytných částí syrského pohraničního města Rás al-Ajnu zakázaný fosfor. Syrská agentura SANA uvedla, že do nemocnice v kurdském městě Hasaká dorazili těžce popálení lidé.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám