Hlavní obsah

Ze sopky na Kanárech padají kusy lávy velké jako domy

Po úbočí sopky na španělském ostrově La Palma se v neděli valily bloky žhavé lávy o velikosti třípodlažních domů. V sobotu se část stěny vulkánu zřítila a vzniklým prostorem začaly téct nové proudy magmatu a vypadly také kusy materiálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nedělní erupce vulkánu La PalmaVideo: AP

 
Článek

Sopka vybuchla před třemi týdny, v místě se ale dál otřásá půda. V neděli na ostrově zaznamenali sérii 21 otřesů, z nichž ten nejsilnější dosáhl 3,8 stupně, uvedl španělský národní geologický institut.

Sopku na La Palmě živí horká skvrna. Hledá cestu ven, tvrdí odborníci

Věda a školy

Erupce vulkánu v masivu Cumbre Vieja na jednom z Kanárských ostrovů, kde žije kolem 85 tisíc stálých obyvatel, začala 19. září. Láva o teplotě až 1240 stupňů Celsia zničila už přes 1100 budov, téměř 500 hektarů půdy a více než 6000 lidí vyhnala z domovů. Horká masa se pohybuje až rychlostí 700 metrů za hodinu, uvedla agentura Reuters.

Láva zvětšila rozlohu ostrova La Palma, část obyvatel musí zůstat doma

Evropa

Láva v neděli podle úřadů protékala oblastmi, které byly už dříve evakuovány. Dostala se až do průmyslové oblasti a do nové zástavby.

Velkou část ostrova pokrývá sopečný popel, kvůli němuž je už od čtvrtka uzavřeno místní letiště. S odklízením popela od pondělí začne pomáhat armáda, oznámila ministryně obrany Margarita Roblesová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám