Hlavní obsah

Zdravotník přijel do Afriky pomáhat proti ebole, zemřel na malárii

Havana

V Africe zemřel na malárii kubánský zdravotník, který přijel pomáhat léčit lidi nakažené ebolou. Kubánská televize oznámila, že ošetřovatel Reinaldo Villafranca zemřel v neděli v metropoli Sierry Leone, ve Freetownu.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Zdravotníci ve Freetownu odvážejí 16letého chlapce nakaženého ebolou

Článek

První příznaky nemoci se u něj objevily před dvěma dny. Testy na ebolu se ukázaly negativní, avšak stav třiatřicetiletého Kubánce se nepřestával zhoršovat.

Villafranca je druhý občan Kuby, který zemřel na malárii v západní Africe od loňského roku. V říjnu této nemoci podlehl jeden občan Kuby v Guineji, v listopadu onemocněl v Sieře Leone kubánský lékař, ale ten se uzdravil.

Kuba reagovala na výzvu OSN, aby země pomohly západoafrickým zemím v boji s ebolou, a oznámila loni, že do Afriky pošle na 460 zdravotníků.

Ebola se šíří od konce roku 2013 z Guineje. 99 procent z 8429 obětí tohoto onemocnění připadá na Guineu, Sierru Leone a Libérii. Nakazilo se skoro 21.300 osob.

Kromě tří nejpostiženějších zemí se ebola vyskytla i v několika dalších, ale v nich se postupně daří nemoc vymýtit. Zatím jako poslední v neděli ohlásilo Mali, že se s epidemií vypořádalo, protože už 42 dní se tam neobjevil žádný nový případ nákazy. Totéž se už loni podařilo Nigérii a Senegalu.

Související téma

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Virus eboly. Neexistuje lék ani vakcína a 90 procent nakažených tímto virem umírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám