Hlavní obsah

Zásahy v Barmě jsou extrémně brutální, postřeleného vláčeli po ulici

– Rangún
Novinky, Alex Švamberk

V neděli zemřelo při potlačování protestů v Barmě podle posledních údajů 44 lidí, což je dosud nejvyšší číslo. Zásahy policie byly extrémně brutální, bezvládného postřeleného demonstranta táhla po zemi, a než přijela sanitka, tak vykrvácel, uvedl zdroj agentury Reuters. Podle listu The Guardian také vyšlo najevo, že byl po zadržení umučen aktivista a učitel Zaw Mjat Lynn. Zásahy proti demonstrantům v pondělí si vyžádaly dalších pět lidských životů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté v Rangúnu odtáhli jako pytel po zemi krvácejícího demonstrantaVideo: Reuters

 
Článek

V pondělí se konaly protesty v několika městech včetně Mandalaje, tvrdé byly zásahy v Aunglanu a Myingyanu, v prvním městě byli zabiti dva lidé, ve druhém tři. „Jednu dívku střelili do hlavy a chlapce do obličeje,“ sdělil agentuře Reuters 18letý demonstrant v Myingyanu: „Já se teď schovávám.“

Desítky mrtvých v Rangúnu

Nejsilnější byly v neděli protesty v Rangúnu, kde bylo napadeno a zapáleno i několik policejních stanic a čínských textilek, protože Čína podporuje juntu. Minulý týden opět zablokovala s pomocí Ruska, Indie a Vietnamu rezoluci Rady bezpečnosti odsuzující puč.  Pučistický generál Min Aunn Hlain přitom dříve obviňoval Čínu, že se spikla s menšinami.

Foto: ČTK/AP

Požár před barikádou v Mandalaji

Policie v Rangúnu použila ostrou munici a postupovala s brutální silou. Při zásahu ve čtvrti Tamwe odvlekli bezvládného demonstranta a tvrdě zakročili proti jeho parťačce, která ho chránila.

Při protestech v Barmě zemřelo nejméně 38 lidí

Svět

„Napřed se hýbal, tím myslím, že byl stále ještě naživu, a další demonstranti se ho pokoušeli zachránit. Ale policisté z nedaleké policejní stanice nedovolili, aby ho demonstranti odnesli. Neustále stříleli,“ uvedl jeden ze svědků na sociální síti. „Vyšli z policejní stanice, kluka odtáhli a dívku sebrali. O pár minut později přijela sanitka, aby převezla postřeleného. Ale bylo pozdě, už vykrvácel. Jsme bezmocní,“ dodal svědek.

Foto: ČTK/AP

Zraněný demonstrant v Barmě

Později uvedla organizace AAPP, pomáhající politickým vězňům, že se obětí stal 17letý student medicíny Khant Nyar Hei. Podle AAPP počet obětí zásahů proti demonstrantům stoupl na 138, přičemž do soboty včetně bylo zadrženo 2150 lidí, z nichž bylo propuštěno něco přes tři sta.

Umučený učitel

Mezi oběťmi je i 46letý rangúnský aktivista a učitel japonštiny Zaw Mjat Lynn, který pomáhal Národní lize pro demokracii (NLD), jež vyhrála loňské volby, než ji 1. února svrhli při puči vojáci. O pučistech psal na svém facebookovém profilu jako o „teroristech a psech“ a dodával, že „by lidé měli s armádou bojovat, i kdyby je to mělo stát život“.

Naposled přednášel minulé pondělí živě protesty od školy, kde učil a kde lidé postavili barikády, aby se chránili před nočním zatýkáním. Vojáci, kteří tam ale zaujali pozice, zjistili, že je se svou ženou v areálu školy, a kolem 1.30 si pro něj přišli a naložili ho do antonu.

Foto: Reuters

Kouř ze zapálené továrny v Rangúnu

Druhý den vyzvali jeho ženu, aby dorazila do vojenské nemocnice, uvedl známý rodiny. Tam jí řekli, aby identifikovala tělo. Byl to její muž. Řekli jí, že tělo má spálit hned, jak ho dostane. Předali jí i úmrtní list, podle něhož spadl z devíti metrů na ocelový plot, když se pokoušel utéci z vazby. Když ale převzala pozůstatky, zjistila, že to bylo jinak a že se její muž stal obětí brutálního mučení. Z fotografií, které list The Guardian získal, se zdá, že mu do úst byla nalévána vařící voda nebo žíravina. Jeho jazyk byl rozteklý, zuby chyběly. Kůže z obličeje se loupala.

V Barmě umřel zbitý politik, i po raziích pokračují demonstrace

Svět

Na břiše měl příčný řez, který byl vedený ještě za života a mohl být příčinou smrti. Po stranách těla byly patrné podlitiny a otevřené rány.

Mučení má vyvolat strach

Další barmský aktivista uvedl, proč byl umučen právě učitel: „Lynn se stal cílem, protože byl vysoce uznávaný. Snahou armády je dát zbytku z nás lekci, vzkázat nám – takto skončíte. Ale strategie nefunguje. Jsme chytřejší. Máme sociální sítě a způsoby, jak se spojit se světem, které jsme dřív neměli.“

Přesto se obává o životy řady demonstrantů: „Hodně mladých lidí šlo na demonstrace a nevrátili se. Nevíme, jestli byli zatčeni, nebo jsou mrtví.“

Foto: Reuters

Pohřeb demonstranta v Rangúnu

Zaw Mjat Lynn je druhý vysoce postavený poradce NLD, který podlehl mučení, uvedl poslanec rozpuštěného parlamentu Ba Mjo Thein. Ve vězení zemřel i 58letý Khin Maun Latt. Strana ukázala obrázek, kde je vidět, jak měl ránu zezadu na hlavě a modřiny na zádech.

V pondělí měla před soudem stanout vůdkyně NLD Shan Su Ťij. Měla vypovídat přes internet, ale spojení se nepodařilo udržet a stání bylo odročeno na 24. březen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám