Hlavní obsah

Základna v Keni, kde aš-Šabáb zabil tři americké vojáky, nebyla chráněna

– Washington

Při útoku somálské islamistické milice aš-Šabáb na letiště Manda Bay a tábor Simba v Keni zahynuli 5. ledna tři Američané. Zdroje z americké armády nyní přiznaly, že základna nebyla chráněna a útočníků bylo více než amerických a keňských vojáků, uvedl ve čtvrtek server Defence One.

Foto: Profimedia.cz

Americká základna v Keni po útoku somálské milice

Článek

Až do útoku byly Camp Simba a nedaleké letiště Manda Bay považovány za ospalá místa, kde se nic neděje a jen se tam konal výcvik keňských vojáků pro boj s milicí aš-Šabáb. Po ranveji občas pobíhali paviáni a nedaleko se pohybovali vodní buvoli a lvi.

Manda Bay je základnou 475. expediční perutě amerického letectva USAF a stála na ní řada letadel včetně několika cessen, víceúčelových strojů Pilatus U-28, transportních letounů C-146 a CN235, vrtulníků UH-60 Blackhawk a útočných dronů MQ-9 Reaper. Přesto bylo zabezpečení letiště překvapivě chabé, řekl jeden představitel americké armády: „Na to, jak je tam hustá vegetace a jak je to velká oblast, nebylo adekvátně vybavené a nebylo tam dost mužstva.“

Radikálové útočí v somálském Mogadišu každý den

Svět

Camp Simba ležící asi míli na sever od letiště je dobře zajištěný, řekl zdroj z Kongresu mající zkušenosti z vojenských operací v regionu: „Ale když jsem se podíval na letiště, bylo mi jasné, že vegetace okolo ranveje nebyla vysekaná.“ Dodal, že ze satelitních snímků není vidět plot, pokud tam nějaký vůbec je. „Je jasné,že pro ty kluky bylo velmi snadné se přes křoví dostat k hangárům před tím, než byli spatřeni,“ dodal zdroj.

Útok Šabábu

Útočníci z hnutí aš-Šabáb situace maximálně využili. Za tmy před svítáním zahájili palbu z minometu na tábor a současně pronikli hluboko na letiště. Vypálili rakety na špionážní letadlo, zabili dva najaté americké pracovníky a zničili vybavení za miliony dolarů, uvedl list The New York Times. V následné přestřelce byl zabit americký voják Henry Mayfield. Příslušníci americké námořní pěchoty podnikli spolu s některými keňskými rangery, které cvičili, útok z tábora, jenomže letiště bylo vzdálené půldruhého kilometru a útočníci zmizeli pod příkrovem noci. Jen pět jich bylo zabito.

Podle severu DefenceWeb bylo zničeno pět nebo šest letadel včetně dvou vrtulníků. Jedním ze zničených letounů by průzkumný a špionážní Bombardier STAMP, což je upravený Bombardier (de Havilland Canada) Dash 8 provozovaný velitelstvím Speciálních sil SOCOM. Stroj byl vybavený radarem se syntetickou aperturou a otočnou věží s elektrooptickými a infračervenými senzory, hyperspektrální kamerou a zařízením pro komunikaci přes satelit.

Džihádisté proti sobě, Šabáb vyhlásil válku Islámskému státu

Blízký a Střední východ

Základna byla v roce 2012 modernizována, přičemž se prodloužila ranvej, jenomže obrana tábora a letiště se nezlepšila ani poté, co se aš-Šabáb, který opakovaně podnikal nájezdy na sever Keni, zaměřil na americké síly. Loni 30. září sebevražedný atentátník odpálil nálož u brány na vojenské letiště Bale Dogle na jihu Somálska, přičemž v přestřelce byl zraněn jeden Američan. Šéf somálské milice Ahmad Umar abú Ubajda přitom 5. listopadu na videu vyzval k útokům na Američany všude, kde jsou.

„Že aš-Šabáb podnikl tento útok, mě koneckonců nepřekvapilo,“ uvedl zdroj z Kongresu, který upozorňuje na „přetrvávající a rostoucí hrozbu“ ze strany somálského hnutí. Skupina podle něj vidí „toto zařízení jako součást americké letecké kampaně, i když se odtamtud neútočí a jenom se podnikají průzkumné lety nad jih Somálska“. Zdroj dodal, že je to logický krok po útoku na Bale Dogle. Letecké útoky na aš-Šabáb se loni vystupňovaly, bylo jich podniknuto 63.

Spojené státy bombardovaly Somálsko, počet náletů je rekordní

Svět

Nedostatečná obrana

Ochrana letiště Manda Bay se však nezlepšila. Problémem je, že Spojené státy nemají v oblasti dost vojáků, a ještě chtějí jejich počet snížit. V Keni je 350 amerických vojáků, takže zajištění bezpečnosti mají na starosti keňské síly, které podle expertů postrádají profesionalitu a schopnosti, jaké mají američtí instruktoři. Podle reportáže listu the New York Times se Keňané schovávali při útoku ve vysoké trávě.

Spojené státy se přitom míní více soustředit na operace v Západní Africe, v Nigeru, Čadu a Mali, kde působí řada islamistických skupin včetně Islámského státu. V dalších pak operuje nigerijská skupina Boko Haram. „Jakékoli stažení našich vojáků by bylo krátkozraké, mohlo by ochromit schopnost velitelství pro Afriku AFRICOM podnikat mise a ve výsledku by to mohlo poškodit národní bezpečnost,“ uvedl republikánský senátor Jim Inhore. „Stažení z kontinentu by mohlo jistě posílit Rusko a Čínu,” uvedli senátoři Lindsey Graham a Chris Coons v dopisu ministrovi obrany Marku Esperovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám