Hlavní obsah

Spojené státy bombardovaly Somálsko, počet náletů je rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo/Washington

Spojené státy podnikly v neděli tři nálety na pozice milice aš-Šabáb v Somálsku a zabily čtyři teroristy. Podle zdrojů ze somálské tajné služby byl mezi zabitými i jeden vysoce postavený velitel, napsala agentura DPA. Podle hlasu Ameriky je počet náletů rekordní, letos bylo provedeno dvakrát více úderů než předloni.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Příslušník amerického letectva USAF před útočným dronem MQ-9 Reaper

Článek

Americká armáda uvedla, že útoky provedla v koordinaci se somálskou vládou. Útoky se uskutečnily v neděli, den po výbuchu nálože v somálské metropoli Mogadišu, který si vyžádal devět desítek lidských životů. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, somálský prezident z něj nicméně obviňuje právě milice aš-Šabáb.

Výbuch nálože v Mogadišu: Nejméně 90 mrtvých a desítky zraněných

Zahraniční

Milice letos podnikla několik velkých útoků, které si vyžádaly desítky mrtvých. V sobotu 22. prosince zaútočila na hotel v Galkaju v střední části země, kde byli ubytování příslušníci bezpečnostní sil. Zabila jich osm a zranila 55. Minulé pondělí zabila tři vojáky při přepadení základny v nedalekém Gofgadudu na jihozápadě země. Na počátku prosince také podnikla také přeshraniční útok na autobus v Keni, který si vyžádal deset mrtvých.

Letos podnikly Spojené státy rekordní počet úderů na Somálsko, uvedl Hlas Ameriky. Ještě před posledními třemi údery jich bylo šedesát, zatímco v roce 2018 jen 47 a předloni třicet.

Milice aš-Šabáb, které se hlásí k teroristické síti Al-Káida, po více než deset let útočí na policejní, vládní i civilní cíle v somálské metropoli. Jejich příslušníci dlouhodobě usilují o svržení prozápadní somálské vlády. V roce 2011 byli islamisté vyhnáni z Mogadiša a posléze ztratili většinu svých bašt. Nyní kontrolují některé oblasti v jižním a centrálním Somálsku. Podle odhadů v jejich řadách bojuje několik tisíc mužů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám