Hlavní obsah

Milice Aš-Šabáb

Foto: ČTK/AP
Článek

Hnutí mladých bojovníků, anglicky často přepisováno jako Harakat ash-Shabaab al-Mujahideen - zkráceně aš-Šabáb, je teroristická skupina islámských vzbouřenců, která svérázným způsobem usiluje o vytvoření islámského státu v Somálsku.

Kořeny hnutí Šabáb sahají až do konce devadesátých let, kdy se zrodilo v Somálsku jako militantní křídlo Svazu islámských soudů (ICU), který až do roku 2006 ovládal značnou část této východoafrické země. Pak však o moc přišel, když do Somálska vtrhly etiopské jednotky bojující na vládní straně a islamisty vytlačily. To si však Šabáb nechtěl nechat líbit a vedl povstání proti prozatímní vládě Somálska a jejím etiopským přívržencům.

Do roku 2011 mělo hnutí pod kontrolou na 80 procent somálského území včetně většiny metropole Mogadiša. „Přetahování“ o území pokračovalo, když keňská vláda v roce 2011 vyslala vojenské jednotky do sousedního Somálska, aby s islámskými milicemi bojovaly. Během následujících dvou let se jim opravdu podařilo vypudit Šabáb z mnoha dosavadních bašt včetně hlavního města.

„Odvolejte své jednotky (ze Somálska), nebo se připravte na dlouhou válku, krveprolití, ničení a evakuace,“ nechal se slyšet na zvukovém záznamu tehdejší vůdce milic. Jak řekl, tak i udělal. V roce 2013 zaútočili islamisté na nákupní centrum v Nairobi pomocí automatických zbraní a granátů. Podle vlády při útoku přišlo o život 72 lidí, Šabáb uvedl 137 mrtvých.

Další krveprolití podnikli ozbrojenci Šabábu v dubnu roku 2015 na půdě univerzity ve městě Garissa v Keni, kde usmrtili 148 lidí. Maskovaní útočníci vraždili pouze křesťanské studenty.

Lepší budoucnost?

Šabáb zakládá svou ideologii na vidině náboženského konceptu, díky kterému budou ostatní lidé věřit v lepší budoucnost Somálska, protože starší generace vůdců podle něj v minulosti selhala.

Prostředkem vhodným k dosažení lepší budoucnosti je vedení založené na džihádistické ideologii a vytvoření Somálského chalífátu. Následovalo by zavedení striktní verze práva šaría. Na jím ovládaném území potírá „západní styl chování”, muži mají nosit plnovous a ženy předepsaný černý oděv. Je zakázáno promítat filmy, pouštět hudbu či vycházení žen z domů bez doprovodu. Kdo tyto nařízení poruší, je tvrdě potrestán. Web listu Washington Post uvádí, že mezi trestací prostředky Šabábu patří bičování nebo kamenování.

Milice však trvá na tom, že vše dělají pro dobro Somálska. Že mají o svou zem zájem, dokazují mimo jiné opravami silnic, budováním infrastruktury a pořádáním trhů. Snaží se v somálských obyvatelích probudit nacionalismus, přilákat nové členy a přivést zpět Somálce žijící v sousedních zemích.

Kde nabírají členy?

Milice se zaměřují na děti v islámských vzdělávacích institucích, které jsou sirotky nebo rodinní vyvrženci. Když si je vezmou pod ochranná křídla, podstoupí děti proces resocializace a poté intenzivní indoktrinace. Samozřejmě rekruty nejsou jen děti, Šabáb má díky internetu velkou působnost a vysílá své zprávy po celém světě.

Přesný počet příznivců milice je velmi těžké zmapovat, většina zdrojů uvádí současný počet bojovníků, které může Šabáb v Somálsku využít, neurčitým „několik tisíc“ a další tisíce se pohybují v zahraničí. Federální úřady varovaly, že jen z amerického Minneapolisu odešly v roce 2008 do boje v Somálsku desítky mladých muslimů.

Napojení na al-Káidu

Od roku 2009 je vůdcem aš-Šabáb Mohamed Mukhtar Abdirahman, známý pod přezdívkou Abú Zubejr. Velitelem jedné z divizí je také Mukhtar Robow alias Abú Mansúr.

Již v roce 2012 oznámil vůdce Šabábu, že jeho milice s teroristickou organizací al-Káida navázaly spolupráci a spouští „globální teroristické hnutí“.

Články k tématu