Hlavní obsah

Všechny ženy z letadla musely na letišti v Kataru do naha. Prohlédli je, jestli nerodily

Novinky, Jakub Štěpánek

Velmi nepříjemný zážitek za sebou mají pasažérky letu QR908 společnosti Qatar Airways z Dauhá do Sydney. Před odletem musely všechny ženy vystoupit z letadla a podrobit se lékařskému vyšetření. V odletové hale bylo totiž na záchodech nalezeno novorozeně.

Foto: Profimedia.cz

Australská ministryně zahraničí Marise Payneová

Článek

Letadlo mělo odletět z Kataru do Austrálie první říjnový pátek v půl deváté ráno. Ještě před odletem ale nabralo asi čtyřhodinové zpoždění, jehož důvod vyšel najevo později. Jak v pondělí informoval britský The Guardian, před odletem byl na záchodech objeven novorozenec bez matky.

Mezi 34 cestujícími bylo nejméně devět Australanek, které byly vyvedeny z letadla, aby podstoupily gynekologické vyšetření. V improvizované ordinaci zřízené v přistavených sanitkách lékař prohmatal ženám podbřišek, aby případně odhalil nedávný porod. Během vyšetření musely být ženy nahé, podle všeho neměly ani spodní prádlo.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Qatar Airways

Mluvčí australského ministerstva zahraničních věcí v pondělí uvedla, že australské úřady jsou nevyžádanou prohlídkou „hluboce znepokojeny”.

„Dostupné informace naznačují, že vyšetření probíhalo hrubě a urážlivě,” uvedla mimo jiné mluvčí. Doplnila, že celá událost se bude řešit diplomatickou cestou.

Žena v letadle zfackovala vlastního manžela. Odmítal roušku

Cestování

Sama ministryně zahraničních věcí Marise Payneová označila incident z katarského letiště za „odporný a hrubě znepokojující soubor událostí”.

„Je to něco, s čím jsem se v životě nesetkala. Katarské straně jsme dali jasně najevo, co si o tom myslíme,” uvedla Payneová.

Všechno oblečení dolů

Podle Wolfganga Babecka, který na palubě letadla cestoval, musely všechny ženy těsně před odletem odejít pryč. Po třech hodinách se vrátily a většina z nich byla „značně rozrušená”, nejméně jedna z nich dokonce brečela.

„Mluvily o tom, co se stalo. Popisovaly to jako odporné a nepřijatelné,” uvedl Babeck, který se přes Katar vracel do Austrálie z Německa, kde navštívil nemocného otce.

„Ochranka je odvedla z letadla někam do sklepa. Potom je vyšetřil gynekolog. Všechno si musely sundat,” doplnil Babeck.

Chyběly informace

Osobní zkušenost popsala také jedna z žen, které byly z letadla vyvedeny. „Vedly nás útrobami letiště. Došly jsme na nějaké parkoviště nebo tak něco. Čekaly tam sanitky, do kterých nás postupně brali. Já jsem měla štěstí, protože když jsem vystoupila z řady, někdo si všiml, že mám šedivé vlasy a asi těžko budu matka toho dítěte,” uvedla šedesátnice Kim Millsová.

Ostatní ženy ale musely vyšetření podstoupit a Millsová potvrdila, že některé brečely. „Nejhorší bylo, že nám nejdříve vůbec nic neřekli. Celou dobu jsem si myslela, že to musí mít nějakou souvislost s koronavirem, když jsem viděla člověka v lékařském mundúru,” popsala Millsová, která doplnila, že důvod, proč musely vystoupit, netušil ani palubní personál, který byl rovněž vystrašený.

Ženu vyhodili z letadla poté, co uhodila letušku do obličeje

Cestování

„Při vystupování se nám hlavní stevard omlouval. Sama jsem matka tří dcer a jsem opravdu ráda, že s námi žádná nebyla na palubě. Muselo to pro ty mladé být opravdu velmi nepříjemné,” dodala Australanka.

Společnost Qatar Airways prostřednictvím mluvčího uvedla, že nikdo z cestujících aerolinky nekontaktoval, a událost zatím odmítla podrobněji komentovat. „Okolnosti budeme teprve vyšetřovat s příslušnými úřady,” uvedla společnost.

Nalezené dítě je v pořádku a bylo svěřeno do péče sociálního úřadu. Jestli se nakonec našla jeho matka, není známo.

V Kataru je nelegální nemanželský sex, v sousedních Spojených arabských emirátech musí nemocnice nahlásit každou svobodnou matku, takže se ženy mnohdy raději rozhodnou porodit doma bez odborné asistence, doplnil The Guardian.

Reklama

Výběr článků

Načítám