Hlavní obsah

Volby nebudou, Čína o rok prodloužila mandát stávajícím zákonodárcům Hongkongu

Stálý výbor, vrcholný orgán čínského parlamentu, rozhodl, že o rok prodlouží hongkongským zákonodárcům mandát, který měl vypršet 30. září. Vláda města pod čínskou správou na konci minulého měsíce rozhodla o odložení na podzim plánovaných voleb, rozhodnutí zdůvodnila šířením koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Budova parlamentu v Pekingu. Ilustrační foto

Článek

Hongkongští zákonodárci tedy zůstanou ve funkci „nejméně rok“ do té doby, než budou na čtyři roky zvoleni jejich nástupci, uvedla agentura Nová Čína.

Hlasování plánované na 6. září se kvůli epidemii uskuteční až 5. září 2021. Ve více než sedmimilionovém městě se od ledna koronavirem nakazilo 4100 lidí, v úterý přibylo 33 potvrzených případů.

Policie zadržela v Hongkongu mediálního magnáta Jimmyho Laie

Svět

V Hongkongu od 30. června platí nový bezpečnostní zákon, který podle kritiků omezuje míru autonomie města a porušuje zásadu „jedna země, dva systémy“, k jejímuž dodržování na 50 let se Čína zavázala, když správu nad Hongkongem přebírala od Velké Británie. Legislativa oficiálně potírá separatistické, podvratné a teroristické aktivity či spolupráci s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

Úřady města ještě před odložením voleb z hlasování vyřadily 12 opozičních kandidátů, krok odůvodnily mimo jiné protesty uchazečů o mandát proti nové legislativě či „prosazováním práva na sebeurčení Hongkongu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám