Hlavní obsah

Vojáka, který zmasakroval Afghánce, zachytila kamera

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amerického vojáka, který v neděli zastřelil 16 afghánských civilistů, zachytila kamera na pozorovacím balónu. Záznam byl přehrán Afgháncům, aby viděli, že jednal sám. Motiv není znám, ale seržant utrpěl při nasazení v Iráku v roce 2010 traumatické poranění mozku, které má souvislost s jeho psychickými problémy a přehnanými reakcemi.

Foto: Ahmad Nadeem , Reuters

Američtí vojáci střeží základnu v Kandaháru

Článek

Videonahrávku pořídil hlídkovací balón, který sleduje oblast kolem základny. Na záznamu je vidět voják v americké uniformě, jak se přibližuje k jižní bráně základny. V ruce má zbraň, kterou zakrývá tradiční afghánský šátek. Přehoz pak sundá, položí zbraň na zem a zvedne ruce na znamení, že se vzdává, uvedl zdroj AP.

Americké úřady podle něj video přehrály afghánským činitelům jako důkaz toho, že do masakru v Pandžvaji v provincii Kandahár na jihu Afghánistánu byl zapojen jediný pachatel.

Vesničané opakovaně tvrdili, že se akce účastnilo více vojáků a ne jediný sniper. [celá zpráva]

Vojákovi může za masakr hrozit i trest smrti. [celá zpráva]

Voják měl traumatické poškození mozku 

Vojákova totožnost nebyla zveřejněna. Ví se jen, že šlo o zkušeného 38letého seržanta, který byl třikrát v Iráku. Tam v roce 2010 utrpěl traumatické poškození mozku, když se převrátilo vozidlo, v němž jel. Američtí zákonodárci podle agentury Reuters požadují, aby byly podrobnosti o jeho zranění zveřejněny. Traumatické poškození mozku má spojitost s psychickými problémy, posttraumatická stresová porucha souvisí s poškozením určité části mozku. Postižený reaguje přehnaně. [celá zpráva]

V tomto případě však šlo o cílevědomé, chladnokrevné jednání, upozorňují experti. Američtí zákonodárci však chtějí vědět, jak byl léčen a proč se opět vrátil do bojové zóny, kde úzce spolupracoval s afghánskými policisty.

Po masakru propukly v celém Afghánistánu protesty, které mohou vést i k rychlejšímu odchodu koaličních vojáků, nebo alespoň k uspíšení odchodu části bojových jednotek možná až o síle 20 000 mužů.

Do země ve středu přijel americký ministr obrany Leon Panetta, který bude jednat s Afghánci. Cesta byla plánována ještě před masakrem.

Vesničané vzpomínají na masakr

O tragédii vyprávěli přeživší delegaci afghánského prezidenta Hámida Karzáího. Muhammad Vazír byl mimo domov, když voják zavraždil jedenáct jeho příbuzných. Kdosi mu zavolal do Spínbuldaku, kde pracuje jako farmář, a on spěchal domů. Sestra mu pak vyprávěla, že slyšela střelbu a viděla nejméně dva vojáky střílet uvnitř jejich zdmi obehnaného obytného komplexu, než se utekla schovat do nedalekého domu svého strýce.

Afghánec u těl obětí amerického vojáka

"Všichni křičeli," líčí Vazír vyprávění své sestry. "Má matka byla na zahradě. Zastřelili ji. Můj bratr křičel: 'Proč střílíte?' a oni ho zabili," dodal. "Všichni utíkali všemi směry. Děti na jednu stranu. Ženy na druhou, ale oni pořád stříleli." Hovořil, jako by útočníků bylo více.

Když se jeho sestra odvážila ven z úkrytu ve strýcově kuchyni, bylo 11 členů jeho rodiny mrtvých. Jeho manželka, matka, dva synové, tři dcery, jeho bratr a švagrová, synovec a neteř. Poblíž těl se našly kusy spálených pokrývek.

"Má sestra říká, že naše příbuzné nejen zastřelili, ale že také spálili jejich těla," dodal Vazír. V domě byl zabit také další člověk, o jehož totožnosti nebyly zveřejněny žádné podrobnosti.

Po zabíjení v Balandi byli zabiti další čtyři lidé ve vesnici Alkozai, asi kilometr severně od vojenské základny. Sajíd Džan byl v té době v nedalekém městě Kandaháru, kde pracuje jako stavební dělník. Vládní delegaci vypověděl, že jeho bratranci v sousedství viděli dva muže vejít do jeho domu, kde zastřelili čtyři osoby. Bratranci utekli do bezpečí.

"Nejdřív zabili mou švagrovou, pak mého bratra," řekl Džan. "A pak zastřelili dalšího bratra a jeho manželku." Tříletá Džanova dcera, kterou v náručí držela jedna ze švagrových, přežila. "Utíkala s ní pryč, ale oni švagrovou zabili a ji postřelili," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám