Hlavní obsah

Vojáci před Tálibánem ustoupili, přiznal afghánský velitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Navzdory náletům zůstává v obklíčení Tálibánu vojenská základna v provincii Badgis na západě Afghánistánu. Tvrdé boje pokračovaly i v pondělí. Vojáci ustoupili a podle neověřených zpráv se jich asi 250 vzdalo vzbouřencům. Tisíce obyvatel z nebezpečné oblasti utekly, uvedla místní televize Tolo.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští vojáci.

Článek

Velitel 2. brigády Afghánské národní armády v Badgisu Mohammad Ibrahim Fazli potvrdil, že vojáci ustoupili: „Zkoušeli jsme ochránit nevinné lidi. Abychom se vyhnuli obětem a škodám na majetku, takticky jsme se stáhli.“ Lidem to však nepomohlo, tisíce jich musely do střední části provincie nebo do sousední provincie Herát.

Velitel současně vyvrátil slova úřadujícího ministra vnitra Masúda Andarabiho, že po rozsáhlých leteckých a pozemních operacích se „situace v Badgisu vrací k normálu“. Mluvčí ministerstva obrany Kais Mangal uvedl, že v bojích bylo zabito nejméně sto tálibů a dalších 35 jich bylo zraněno. Nálety a posily sice zabránily v dobytí základny, na kterou od čtvrtka útočí asi dvě tisícovky tálibů, a Tálibán musel poodstoupit, ale obklíčení se prolomit nepodařilo. [celá zpráva]

Podle některých zdrojů se dokonce 250 vojáků vzdalo Tálibánu, protože jim na obklíčené základně docházela munice i menáž.

Obyvatelé okresu Bala Murghab stejně jako bývalý poslanec Kazi Abdul Rahim uvedli, že situace v oblasti je nadále nestabilní.

Exposlanec vysvětlil, proč se v Baghisu nedaří vzdorovat Tálibánu, který už v březnu na dva týdny obklíčil vojenskou základnu. Podle něj jsou ve vedení provincie i bezpečnostních složek zkorumpované a neschopné osoby i pašeráci a zloději.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám