Hlavní obsah

Při útoku na americký konvoj v Afghánistánu zahynuli čtyři vojáci

• Aktualizováno

Čtyři Američané v pondělí zahynuli při útoku na americký vojenský konvoj nedaleko letecké základny Bagrám v Afghánistánu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na prohlášení americké armády.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Američtí vojáci na hlídce s afghánskými. Ilustrační foto

Článek

Výbuch usmrtil tři americké vojáky a jednoho Američana najatého vládou USA. Zatímco podle armádních zdrojů agentury AP explodovalo improvizované nástražné zařízení, mluvčí amerických sil v Afghánistánu David Butler Reuters řekl, že výbušniny byly umístěny v autě.

Další tři američtí vojáci byli při výbuchu zraněni a poté převezeni k ošetření. Podrobnosti o jejich stavu nejsou známy.

Česká armáda zatím nemá informace o tom, že by mezi napadenými vojáky byli i Češi. Oznámila to mluvčí generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková. Čeští vojáci mají na starosti vnější ostrahu základny Bagrám.

Místní policejní mluvčí agentuře AFP řekl, že výbuch nastal po páté hodině večerní místního času (po 15:00 SELČ).

Přihlásil se Tálibán

K útoku, který se stal co do počtu obětí jedním z nejhorších za poslední měsíce, se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Ve svém prohlášení podle AP uvedlo, že útok podnikl sebevražedný atentátník, který poblíž základny odpálil auto naložené výbušninami.

Tálibán podniká časté útoky na afghánské vojáky či členy mezinárodní mise bez ohledu na to, že v posledních měsících se jeho zástupci zapojili do mírových rozhovorů s americkými představiteli.

Od začátku letošního roku bylo v Afghánistánu zabito už sedm amerických vojáků. V rámci mírové mise, při níž mají USA v zemi okolo 14 000 vojáků, zemřelo od začátku roku 2015 již 68 příslušníků americké armády.

Bagrám je největší americkou leteckou základnou v Afghánistánu. Loni v srpnu byli při útoku sebevražedného atentátníka během hlídkování v okolí základny Bagrám zabiti tři čeští vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám