Hlavní obsah

Tálibán letos podruhé obklíčil stovky afghánských vojáků

Kábul

Asi dva tisíce příslušníků afghánského Tálibánu obklíčily ve čtvrtek afghánskou základnu v provincii Badgis na západě země, uvedla v pátek agentura AP. Slouží na ní asi 600 příslušníků afghánských vládních sil. Afghánské ministerstvo obrany přiznalo v sobotu 36 padlých. Je to letos podruhé, kdy Tálibán obklíčil část okresu Bala Murghab v provincii.

Foto: Parwiz, Reuters

Afghánští vojáci

Článek

Útok začal ve čtvrtek ráno, když vzbouřenci zaútočili současně na všechna kontrolní stanoviště kolem základny a zabili asi dvacítku policistů a vojáků. Boje pokračovaly po celý pátek a protáhly se do soboty.

„Dochází jim všechno - munice, voda i jídlo,“ uvedl člen provinční rady Muhammad Nasir Nazari k situaci vojáků na základně.

Šéf okresu Abdal Waris Šerzád dodal, že místní představitelé jsou rozčarování, že obklíčeným nepomohly síly NATO ani afghánská vláda. To popřel v pátek mluvčí ministerstva obrany Kais Mangal, podle něhož byly už ve čtvrtek vyslány do oblasti vzduchem posily a další následovaly v pátek.

Foto: Novinky

Provincie Badgís v Afghánistánu

Spojenecké síly v sobotu oznámily, že v noci v provincii bombardovaly pět postavení Tálibánu v okrese Bala Murghab.

„Afgánské obranné a bezpečností sily vedené prvním tajemníkem ministra obrany Jásinem Ziem provádějí vzdušné a vyčišťovací operace v okresech Bala Murghab a Ab Kamari v provincii Badghis, které způsobily nepříteli těžké ztráty,“ řekl v sobotu afghánské televizi Tolo mluvčí Kais Mangal. Dodal, že operace bude pokračovat, dokud nebude vyčištěna od vzbouřenců.

Tálibán se k útoku přihlásil. Je to letos už druhý jeho útok v okrese. V březnu byla jeho část obklíčena Tálibánem dva týdny. Tehdy padlo přes dvacet příslušníků vládních sil a dalších 28 jich je nezvěstných.

Tvrdé boje tam probíhaly už v lednu, kdy se podařilo při vyčišťovací operaci zabít 39 vzbouřenců, zlikvidovat přes třicet nastražených náloží a sklad zbraní.

Další útok se vedl v provincii Kunduz, kde opět pronikl do stejnojmenného správního střediska.  [celá zpráva]

Situaci v provincii navíc komplikují povodně, které způsobily prudké deště. Zatím si vyžádaly dvacet mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám