Hlavní obsah

V Tunisku odrazili nájezd Islámského státu

– Tunis • Aktualizováno

Na třiapadesát stoupl počet obětí pondělních bojů na východě Tuniska. Skupina radikálních islámských bojovníků zaútočila na kasárna a policejní stanici ve městě Binkardán u libyjských hranic. Všechny útočníky, kteří se hlásili k Islámskému státu, se podařilo zlikvidovat, napsala agentura Reuters. Po útoku byly dočasně uzavřeny příjezdy na turisty vyhledávaný ostrov Džerba.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tuniská armáda odrazila u hranic s Libyí útok islámských radikálůVideo: Reuters

 
Článek

”Vojenské jednotky dokázaly odrazit útok proti armádním kasárnám v Binkardánu, podniknutý ve čtvrt na šest ráno,” řekl mluvčí ministerstva Rašíd Buhula. Vojáci podle posledních údajů zabili 35 radikálů, kteří napadli pozice armády a policie ve městě. Dalších šest zraněných zadrželi. Těla útočníků ležela po boji na ulicích.

Podle zdrojů z nemocnice si útok vyžádal životy sedmi civilistů. Mezi nimi byl i dvanáctiletý chlapec, uvedl její představitel Adbadakrim Šafrúd. Počet civilních obětí potvrdilo i vnitro a dodalo, že padlo i deset příslušníků bezpečnostních sil, především vojáků. Mezi mrtvými je také jeden celník.

Foto: ČTK/AP

Tunisané se ukrývají před palbou v okolí Binkardánu.

„Viděl jsem za svítání hodně radikálů, kteří utíkali se svými kalašnikovy,“ řekl jeden z obyvatel města po telefonu agentuře Reuters. „Řekli, že jsou z Islámského státu a přišli útočit na armádu a policii,“ dodal. Útočníků bylo několik desítek.

Uzavřená Džerba

Ve městě byl vyhlášen noční zákaz vycházení. Okolí střeží vojenské hlídky. Silně posílena byla i bezpečnostní opatření ve městě samotném, situaci ze vzduchu monitorují vrtulníky. Spojení s ním bylo přerušeno, zablokovaná je i hlavní sinice vedoucí do zbylé části země přes Zarzis.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Po útoku byly dočasně uzavřeny i příjezdy na ostrov Džerba, kde jsou oblíbená turistická střediska a kde žije malá komunita tuniských Židů. Důvodem je zřejmě snaha ochránit turisty.

Ministerstvo také vyzvalo místní obyvatele, aby neprodleně informovali úřady, pokud by si všimli podezřelých osob. Kvůli útoku byly také uzavřeny dva hraniční přechody do sousední Libye.

Foto: Reuters

Tuniští vojáci na hraničním přechodu v Binkardánu

Zatím není jasné, zda útočníci pronikli na území z Libye, nebo útočili místní radikálové. Tunisko se už opakovaně stalo terčem přeshraničních útoků libyjské odnože Islámského státu a útočili v něm i sebevražední atentátníci.

Asi 3000 Tunisanů odešly bojovat do Iráku a Sýrie a posílily řady IS. Podle tuniských bezpečnostních zdrojů se jich stále více vrací nebo přecházejí do Libye. Podle USA je v Libyi už 6500 bojovníků IS.

Minulý týden tuniské ministerstvo obrany oznámilo, že u Binkardánu vojáci zastřelili pět teroristů a také zabavili pět kalašnikovů.

Tunisko staví na hranicích s Libyí bezmála 200 kilometrů dlouhou bariéru, která má zabránit vstupu radikálů do země. Stavba sestávající z písečného náspu a vodního příkopu vzniká s finanční podporou z Německa a Spojených států. Stavbu bariéry oznámil Tunis loni v létě, když při dvou teroristických útocích zahynulo v Tunisku 59 zahraničních turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám