Hlavní obsah

V Sýrii padla poslední bašta odboje proti Asadovi

Právo, ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrská armáda obsadila a ovládla město Dará al-Balad, kde se zrodilo povstání proti prezidentu Bašáru Asadovi a o jehož kontrolu přišla před deseti lety.

Foto: Yamam al Shaar, Reuters

Obyvatelé Dará al-Balad se vracejí do svých domovů.

Článek

Podle stanice France 24 vládní jednotky zřídily ve městě nejméně devět kontrolních stanovišť. Umožnila to tento týden uzavřená dohoda mezi armádou a povstalci, již zprostředkovalo Rusko, jeden z hlavních hráčů syrského konfliktu.

Tálibán vraždí členy bezpečnostních sil, tvrdí zmocněnkyně OSN

Svět

„Stanoviště budou základnami pro očištění města od zbytku teroristů, sběr a likvidaci zbraní i nástražných výbušných systémů,“ vypočítala syrská státní agentura SANA úkoly vojáků na nově zřízených kontrolních postech.

Těžce zkoušený syrský region

Dará al-Balad a jeho okolí bylo v roce 2011 dějištěm prvních protestů proti Asadově vládě.

Po tvrdém zásahu pořádkové i tajné policie a speciálních jednotek armády tam vypukly nepokoje, které se rozšířily na velkou část Sýrie a přerostly v občanskou válku. Šíitští ozbrojenci s podporou Íránu oblast, kterou chtěli ovládnout, opakovaně bombardovali a ostře­lovali. Zároveň obléhali čtvrti, kde žilo 50 tisíc lidí, a blokovali dodávky potravin a léků.

Tálibové zbili novináře, kteří psali o demonstraci žen v Kábulu

Blízký a Střední východ

Asadova armáda obnovila kontrolu nad jihem Sýrie s pomocí ruského letectva a Íránem podporovaných milic v roce 2018. Západem podporovaní rebelové z Dará tehdy na základě dohody zprostředkované Moskvou museli odevzdat těžké zbraně, ale bylo jim povoleno dál spravovat Dará al-Balad.

Navíc se Rusko zaručilo Izraeli a USA, že bude bránit rozšiřování vlivu šíitských a Íránem podporovaných milic v blízkosti hranice s Jordán­skem a Izraelem, což židovský stát pečlivě monitoruje.

Nebojte se a vraťte se, vyzval bývalou vládu afghánský premiér

Blízký a Střední východ

Tajná policie je zpět

V provincii Dará nyní podle svědků působí ruští vojenští policisté a bývalí rebelové i civilisté už odevzdali i lehké zbraně. Usadila se tam ale znovu obávaná Asadova tajná policie, která upevnila kontrolu regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám