Hlavní obsah

Tálibové zbili novináře, kteří psali o demonstraci žen v Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Dva afghánští novináři, kteří ve středu zpravodajsky pokrývali protest několika desítek žen proti porušování práv vládou islamistického Tálibánu, skončili po zatčení v cele a byli brutálně zbiti, uvedl list Los Angeles Times, který otiskl fotografie zbitých žurnalistů z kábulského deníku Etilaat Roz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán brutálně zmlátil dva zadržené afghánské novináře, tvrdí jejich editořiVideo: Reuters

 
Článek

Fotograf Nematulláh Nakdí a reportér Zakí Darjábí byli po protestní akci zatčeni a následně převezeni na policejní stanici v Kábulu, kde byli zbiti obušky, kabely a biči.

„Jeden z tálibů mi nohou přitlačil hlavu k zemi, pak mě kopali do hlavy. Myslel jsem, že mě zabijí,“ uvedl Nakdí. Když se zeptal, proč ho bijí, dostalo se mu odpovědi, že může být rád, že mu nesťali hlavu.

Tálibové se mu pokusili kameru vzít ve chvíli, kdy na protestech začal fotit. „Zatýkali všechny, kteří fotili nebo natáčeli,“ uvedl pro agenturu AFP.

Američané vyzbrojili nepřítele už poněkolikáté. Totéž dříve udělali v Iráku či ve Vietnamu

Svět

Některým žurnalistům bylo ve středu zcela zakázáno v Kábulu natáčet. Mezi nimi například i štábu stanice BBC. Afghánská agentura Tolo News uvedla, že jeden z jejich kameramanů byl Tálibánem zadržen přibližně na tři hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Zbití afghánští novináři.

Komise na ochranu žurnalistů (CPJ) už Tálibán vyzvala, aby zástupce médií nechal svobodně vykonávat jejich práci. Podle CPJ bylo za poslední dva dny zadrženo v Kábulu nejméně 14 novinářů. „Tálibán rychle prokazuje, že jeho dřívější sliby o svobodných a nezávislých médiích jsou bezcenné,“ uvedla CPJ.

Vstřícný krok Tálibánu. Povolil odlet dvou stovek Američanů a cizinců z Kábulu

Blízký a Střední východ

Ženy na různých místech v Afghánistánu protestovaly opakovaně, ve středu v Kábulu byla hlavním tématem absence žen v nové vládě. „Vláda bez účasti žen nemá šanci na úspěch,“ skandovaly demonstrantky, které držely v rukou transparenty s nápisy jako „Práci, vzdělání, svobodu!“ nebo „Proč svět mlčky přihlíží?“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánské ženy demonstrovaly v Kábulu za svoje práva, přihlížejícím tálibáncům se to nelíbilo.Video: Reuters

V Kábulu lidé ve středu demonstrovali už třetí den po sobě. Protestní akce plánované na čtvrtek jejich pořadatelé zrušili poté, co vláda Tálibánu ve středu nařídila, že jakékoli protestní shromáždění musí mít povolení od ministerstva spravedlnosti. Úřad zatím žádné nevydal a v ulicích Kábulu bylo vidět mnohem více ozbrojenců než dříve.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Novináři Nematulláh Nakdí (blíže) a Zakí Darjábí.

Reklama

Výběr článků

Načítám