Hlavní obsah

V Somálsku zastřelili tři syrské a jednoho místního lékaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadiišu

Tři syrští lékaři a jejich somálský kolega zahynuli nedaleko hlavního somálského města Mogadišu, když ozbrojenci přepadli jejich auto, kterým jeli na kliniku. Zabiti byli i dva jejich osobní strážci, zatímco další dva lékaři, syrský a somálský, byli zraněni, uvedla ve středu BBC.

Foto: Stuart Price, Reuters

Somálští vojáci při postupu na sever

Článek

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale nelze vyloučit, že jej podnikli islamisté ze skupiny aš-Šabáb napojené na al-Káidu. Lékaři se přitom pohybovali v okruhu dvaceti kilometrů od města, které drží somálská vláda a jednotky Africké unie.

Útok jen potvrzuje, že situace v rozdělené zemi je nadále kritická. Aš-Šabáb sice ztratil loni všechna velká města, ale ovládá stále rozsáhlou oblast země sahající od Kismaya na jihu téměř až k pirátskému přístavu Haradhere severně od Mogadiša. Místy se oblasti ovládané islámskými radikály blíží až k hranicím s Etiopií.

Ztráta velkých měst nepřiměla aš-Šabáb se vzdát a země je extrémně nebezpečná, což potvrzuje i srpnové rozhodnutí Lékařů bez hranic se po 22 letech ze země stáhnout kvůli útokům na jejich členy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám