Hlavní obsah

V Nigeru uhořelo dvacet dětí ve škole

– Niamey

Nejméně dvacet dětí uhořelo při požáru budovy školy a školky v nigerském hlavním městě Niamey. Podle agentury AP zemřely nejmenší děti předškolního věku. Starším se podařilo uniknout, když se dostaly přes zeď. Příčina požáru, který se šířil od vstupu do školy, není zatím jasná. O neštěstí v úterý večer informoval velitel hasičů a místní média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při požáru školy v Nigeru uhořelo 20 předškolákůVideo: Reuters

 
Článek

„Vzňaly se chýše ze slámy a naše jednotky rychle vyrazily a oheň jsme uhasili,“ uvedl velitel zásahu Sidi Mohamed citovaný agenturou Reuters. „Bylo tam 21 tříd v chýších ze slámy. Naneštěstí tam bylo několik obětí. Asi dvacet dětí plameny uvěznily uvnitř. Síla ohně byla enormní, a proto třídy vzplanuly tak rychle a děti se nemohly dostat ven,” dodal.

Podle záběrů se zdá, že budovy byly zděné, ale měly střechy ze slámy či palmového listí. Menší děti se nedokázaly okny dostat ven.

Požár vypukl v úterý přibližně v 16 hodin místního času, kdy ve škole probíhala výuka. Do školy chodilo na 800 dětí, oheň zasáhl 25 z celkem 38 tříd.

Školy ze slámy

Místo neštěstí navštívil nový premiér Nigeru Ouhoumoudou Mahamadou a kondoloval rodičům: „Ztratit tolik dětí je skutečně smutné a má soustrast míří k rodinám, jejichž bolest sdílíme, jsou to děti nás všech, takže jsme postiženi my všichni. Uděláme všechno, aby pachatelé, pokud je to zločin, čelili spravedlnosti.“

V Nigeru, jedné z nejchudších zemí světa, v rámci snahy o širší vzdělávání obyvatelstva vznikají tisíce škol postavených ze slámy. Žáci mnohdy sedí přímo na zemi. Požáry těchto státem zřizovaných učeben jsou poměrně časté, málokdy však někdo přijde o život, doplňuje AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám