Hlavní obsah

V Nigérii unesli přes tři sta školaček, únosů výrazně přibylo

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Více než tři stovky dívek je nezvěstných poté, co velká ozbrojená skupina vtrhla v pátek brzo ráno do školy v obci Jangebe na severozápadě Nigérie ve státu Zamfara, uvedl list The New York Times. Útok v pátek odpoledne potvrdila podle agentury Reuters místní policie s tím, že se pohřešuje 317 dívek. Je to další v řadě útoků na školačky v zemi.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari při projevu poté, co se se podařilo zachránit stovky žáků unesených ve státě Katsina.

Článek

„Přes 300 dívek se stále pohřešuje,“ řekl agentuře AFP Sadi Kawaye, který vyučuje na škole v obci Jangebe v nigerijském státě Zamfara.

Podle jednoho z obyvatel Musy Mustaphy útočníci napadli i nedaleký vojenský tábor a kontrolní stanoviště, aby zabránili vojákům zasáhnout u školy, kde řádili několik hodin. Útočilo několik velkých ozbrojených skupin. Zatím není známo, zda si jejich útok vyžádal oběti.

„Jsme rozhořčení a smutní z dalšího útoku na školáky v Nigérii,“ řekl zástupce Dětského fondu OSN v zemi Peter Hawkins.

Budou zřejmě žádat výkupné

Podle vlády útočili bandité, kteří jsou známí tím, že unášejí děti, aby za ně získali výkupné nebo dosáhli propuštění svých vězněných kumpánů. Policie už po unesených pátrá a spolupracuje přitom s armádou.

Nejmenovaní činitelé agentuře Reuters sdělili, že nárůst počtu únosů souvisí se štědrým výkupným, které za propuštění rukojmích dává vláda, i když ta to popřela.

Stovky unesených žáků v Nigérii se vrátily domů

Svět

V severní Nigérii se kvůli působení ozbrojených milic zhoršila bezpečnostní situace. Únos v Jangebe je druhý za necelé dva týdny. Neznámí ozbrojenci minulý týden při nočním útoku na internátní školu v Kagaře v nigerijském státě Niger zabili studenta a unesli 42 lidí včetně 27 školáků. Dosud je nepropustili. V prosinci bylo uneseno 344 studentů ze školy v Kankaře ve státě Katsina.

V Nigérii zmizely po útoku na školu stovky dětí

Svět

Dříve za únosy v Nigérii stáli především bojovníci džihádistické milice Boko Haram, která unesla v dubnu 2014 z Chiboku 276 dívek. Stovka se jich stále pohřešuje. Nyní ale stále častěji tuto taktiku využívají i jiné ozbrojené skupiny včetně banditů. K útoku v Katsině se ale přihlásila skupina Boko Haram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám