Hlavní obsah

V KLDR popravili funkcionáře. Šel do lázní, i když byl v karanténě

Peking/Soul

Severokorejský úředník, který měl na starosti obchod, byl podle jihokorejského deníku Dong-a Ilbo popraven, protože navštívil veřejné lázně v době, kdy měl být doma v karanténě po návštěvě Číny.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Podle soulského deníku byl funkcionář v karanténně, kterou režim v Pchjongajngu nařídil pro všechny lidi, kteří navštívili Čínu. Severní Korea kvůli nebezpečí šíření Covid-19 uzavřela svou hranici s Čínou a přerušeno bylo i vlakové spojení.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Funkcionář však navzdory karanténě navštívil veřejné lázně. Hned poté byl zatčen a zastřelen, uvedl deník. Další funkcionář, údajně člen severokorejské tajné služby, který také navštívil Čínu a pokusil se to utajit, byl poslán do pracovního tábora.

List The Daily Mail v té souvislosti uvedl, že podobné zprávy o popravách úředníků a funkcionářů se obtížně verifikují.

Tvrdá opatření v KLDR

Ve středu KLDR prodloužila pro návštěvníky Číny karanténu z 14 dní doporučených zdravotními experty na 30 dní. Omezen je i pohyb v zemi. Představitel severokorejského ministerstva zdravotnictví Song In-pom řekl, že v zemi nebyly zjištěny žádné případy nákazy koronavirem, ale je potřeba být připraven: „Jenom proto, že v naší zemi není žádný případ nákazy novým koronavirem, neměli bychom být příliš klidní, ale měli bychom mít občanské uvědomění a společně pracovat na prevenci.“

Severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že příslušníci Červeného kříže v zemi byli rozmístěni v oblastech, kde by se mohla nemoc objevit, aby sledovali lidi s příznaky nákazy. I když místa nebyla upřesněna, jde zřejmě o oblasti sousedící s Čínou, která je nákazou nejvíce postižena. V Číně zřejmě navzdory mezinárodním sankcím a zákazům dále pracují desetitisíce Severokorejců.

KLDR epidemii neujde

Ředitel Korejských studií na americkém Středisku pro národní zájmy Harry Kazianis řekl televizi Fox News: „Není žádný způsob, jak by se mohla Severní Korea vyhnout dopadu koronaviru, jasně lžou, aby neukázali žádnou slabost a žádné ohrožení režimu. Když si uvědomíme, kolik je průchozích sekcí na severokorejsko-čínské hranici a jak Kimův režim závisí na nelegálním obchodu, aby přežil, je jasné, že se virus musel dostat do Severní Koreje.“

Bývalý zástupce Světové zdravotnické organizace pro KLDR Nagi Shafik varoval v listu South China Morning Post, že země není dostatečně vybavena, aby mohla čelit epidemii a že zřejmě nemá dostatek ochranných pomůcek a zdravotnického vybavení. Dopady by podle něj mohly být zlé: „Možná bych měl připomenout, že mnoho žen a dětí trpí podvýživou, což jsou faktory, které ovlivňují imunitní systém.“ A právě lidé s oslabenou imunitou nebo trpící chronickými nemocemi jsou nejčastěji oběťmi Covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám