Hlavní obsah

V Japonsku udeřila "geofyzikální zbraň", spekulují konspirátoři

Právo, los

Internetové blogy zaplavily spekulace, že nynější japonská tragédie není výsledkem spontánního úderu přírodních živlů, nýbrž testem či cíleným nasazením zbraní ovlivňujících klimatické změny a výkyvy počasí.

Foto: ČTK

Japonci proplouvají na gumovém člunu mezi troskami města Sendaj

Článek

„Konspirační teoretici se přesunuli na weby a tvrdí, že zemětřesení bylo spuštěno na základě projektu známého pod zkratkou HAARP,“ upozornil server TheWeatherSpace.com.

Cílem amerického systému HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program – Vysokofrekvenční aktivní polární výzkum) má být výzkum ionosféry. Řada pozorovatelů však toto oficiální vysvětlení zpochybňuje a tvrdí, že jde o geofyzikální zbraň, jež dokáže vyvolat umělé změny klimatu, deště, sucha, cyklónů i umělého zemětřesení.

Spekulace o HAARP naposledy rozvířila ruská bulvární média v souvislosti s katastrofálními vedry, jež loni v létě zasáhla Rusko. Zmiňovala ji také v souvislosti s nedávnými klimatickými katastrofami, jako bylo řádění hurikánu El Niňo v roce 1998, tsunami na Sumatře z roku 2004 či zemětřesení v Pákistánu v roce 2005, v této oblasti nejsilnějším za historicky sledované období.

Po loňském ničivém zemětřesení v Chile venezuelská média tvrdila, že jde o důsledek nasazení HAARP, který původně mířil na Venezuelu. „Obvinění je celá řada, ale neexistuje žádný vědecký důkaz, že HAARP může, nebo nemůže vytvářet tyto typy událostí,“ upozornil TheWeatherSpace.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám