Hlavní obsah

Hrozba radiace z japonských reaktorů se podceňuje, tvrdí jeden z konstruktérů

Japonský jaderný inženýr Masaši Goto, který pomáhal s návrhem moderovacího systému v ohrožených fukušimských reaktorech, prohlásil, že tyto systémy reaktoru nebyly navrženy tak, aby odolaly zemětřesení nebo tsunami. A společnost Toshiba, která elektrárnu stavěla, to věděla. Oficiální zprávy podle něj podceňují riziko rozšíření radiace.

Foto: Reuters

Snímek třetího reaktoru v jaderné elektrárně Fukušima

Článek

Podle Gota, kterého cituje BBC, reaktor využívá palivo smíšené s oxidy, jehož tavný bod je nižší než u běžného paliva. To zvyšuje riziko roztavení jádra a exploze. Plutonium by se pak podle něj mohlo rozšířit na dvakrát tak velkém území, než byly dosavadní odhady. Podle něj bude nadcházejících 24 hodin kritických.

Goto se obává, že výbuchy na reaktorech poškodily ocelový plášť, který měl zabránit úniku radioaktivního materiálu do ovzduší.

Podle francouzského úřadu pro jadernou bezpečnost dosáhla nehoda v japonských elektrárnách pátého nebo šestého stupně na sedmibodové stupnici, přestože japonské úřady ještě v sobotu uváděly čtvrtý stupeň.

Opakované výpadky ohrožují navíc i reaktor č. 2. Podle posledních zpráv zde byl znovu zaznamenán pokles hladiny mořské vody, kterou technici pumpovali do reaktoru, aby nahradili nefunkční chladicí systém.

Mořská voda je použitá pro chlazení reaktoru poprvé v historii.

Pokud by se nechlazené reaktory přehřály, hrozí, že se palivo začne tavit. Ve třetím reaktoru vybuchl v pondělí vodík. Ten vzniká při přehřívání systému.

"Budova reaktoru byla výbuchem poškozena, ale bezpečnostní obal reaktoru zůstal nepoškozen. Velín třetího bloku elektrárny zůstal funkční," sdělila Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch v jaderné elektrárně v JaponskuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám