Hlavní obsah

V Číně poprvé za 60 let klesl počet obyvatel, uvedl list Financial Times

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína podle listu The Financial Times poprvé za 60 let oznámí pokles populace. Na základě sčítání lidu z loňského prosince se počet obyvatel snížil pod 1,4 miliardy, hranici země překonala podle oficiálních údajů už v roce 2018. Zveřejnění dat se zatím odložilo, protože jde o citlivý údaj a čeká se, až se na interpretaci a možném dopadu dat shodnou ministerstva.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Výsledky sčítání naznačují, že by co do počtu obyvatel mohla Čínskou lidovou republiku předstihnout Indie, která má 1,38 miliardy obyvatel

„Výsledky censu budou mít obrovský vliv na to, jak se Číňané dívají na svou zemi a jak pracují vládní ministerstva,“ uvedl Chuang Wen-čeng z pekingského Centra pro Čínu a globalizaci. „Musí se s nimi zacházet velmi opatrně,“ dodal k údajům.

Software a internetové služby jako budoucnost. Huawei kvůli sankcím mění strategii

Software

Původně měly být výsledky sčítání lidu zveřejněny na počátku dubna. Mluvčí Národního statistického úřadu ale 16. dubna sdělila, že dochází ke zdržení kvůli většímu objemu přípravných prací. Za zdržení sklidila vláda kritiku.

Klesá porodnost, zvažuje se posunout věk odchodu do důchodu

K poklesu populace došlo navzdory uvolnění politiky jednoho dítěte, aby se snížil pokles porodnosti a stárnutí populace. V roce 2016 sice počet novorozenců stoupl, ale od té doby tři roky po sobě klesl. Důvodem je nižší počet mladých žen a také náklady na výchovu dítěte.

Čínská národní banka uvedla, že Číňanky mají v průměru méně než 1,5 dítěte, byť oficiální údaje uvádějí 1,8. „Je faktem, že Čína nadhodnocuje porodnost,“ uvedla Lidová čínská banka, „výzvy přinášené demografickým posunem by tak mohly být větší.“

Oscary poprvé vyhrála Číňanka a Čína ji ignoruje. Kritizovala vládu

Film

Už v březnu jeden vládní expert uvedl, že by se měl zvýšit věk odchodu do důchodu, protože stávající pracovní síla není dost velká na to, aby mohli muži odcházet do důchodu v šedesáti letech.

Počet obyvatel v Číně naposledy klesl na přelomu padesátých a šedesátých let, kdy Maova politika velkého skoku vyvolala v zemi hladomor. Odhaduje se, že tehdy zemřely desítky milionů Číňanů. Oficiální statistky uvádějí pokles populace o deset milionů v roce 1960 a o další 3,4 miliony v roce 1961. Podle odborníků však nejspíš byl pokles mnohem vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám