Hlavní obsah

V Barmě zemřel při zásahu proti demonstrantům další člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Policie v barmském městě Mandalaj rozehnala střelbou demonstraci proti vojenskému převratu. Nejméně jeden člověk zemřel a několik dalších bylo vážně zraněno, uvedla s odvoláním na místní média a zdravotníky agentura Reuters. Jedná se patrně o druhou oběť zásahů bezpečnostních složek proti demonstrantům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojáci v Barmě rozhání protestující proti puči v KačinuVideo: Reuters

 
Článek

Téměř tři týdny trvající protesty nejeví známky slábnutí.

Armáda 1. února svrhla vládu vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij a zabránila tomu, aby se sešel parlament zvolený loni v listopadových volbách. Do demonstrací se od té doby zapojují desítky tisíc lidí. Demonstranti nevěří slibům vojenských představitelů, že uspořádají nové volby a předají moc vítězi.

Policie v sobotu střílel do stávkujících dělníků v loděnicích ve druhém největším městě Mandalaj gumovými i ostrými náboji, použila proti nim i slzný plyn. Podle Reuters, která se odvolává na místní záchrannou službu, zemřel muž, kterého střela zasáhla do hlavy. Několik dalších lidí bylo převezeno do nemocnice s vážnými poraněními.

Mladá barmská demonstrantka postřelená policií zemřela

Zahraniční

V pátek zemřela v Barmě mladá žena, kterou minulý týden při demonstraci proti vojenskému převratu v hlavním městě Neipyijtu postřelila policie. Šlo o první potvrzenou oběť, která přišla o život při nynějších protestech. Její smrt odsoudily Spojené státy, které zároveň vyzvaly barmskou armádu, aby proti protestujícím přestala používat násilí a vzdala se moci.

Podle armády zemřel také jeden policista na zranění utržená při protestech.

Demonstrace se v sobotu konaly také v Neipryijtu a v největším městě Rangúnu, kde podle agentury AP vyšlo do ulic na tisíc lidí. Nesli podobizny zemřelé demonstrantky i transparenty s nápisy „Konec diktatury v Barmě”.

Pučisté v Barmě obvinili vůdkyni Su Ťij z dalšího trestného činu

Svět

Představitelé vojenské junty tvrdí, že listopadové parlamentní volby, které přinesly drtivé vítězství Národní ligy pro demokracii vůdkyně Su Ťij, provázely podvody. Výsledky hlasování potvrdila volební komise, kterou nyní nahradila armáda. Junta tvrdí, že nové volby uspořádá během roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám