Hlavní obsah

V Afghánistánu se srazily dva vrtulníky evakuující zraněné, devět mrtvých

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně devět mrtvých si ve středu vyžádala srážka dvou vrtulníků Mi-17 afghánské armády, které evakuovaly zraněné vojáky v provincii Hílmand na jihu země, uvedly stanice BBC a afghánská televize TOLO.

Foto: Parwiz, Reuters

Humvee afghánských sil

Článek

Vrtulníky se srazily v okrese Nawa. Příčinou srážky je zřejmě technická porucha.

V oblasti už pět dní probíhají prudké boje mezi Tálibánem a afghánskými vládními silami, které ze vzduchu podporovalo americké letectvo. Vzbouřenci se pokoušeli ovládnout další části správního střediska Laškar Gahu, kde už ovládají jednu čtvrť.

Podle OSN před boji v Hílmandu uteklo na 35 000 lidí. Tálibán tam spustil nejrozsáhlejší ofenzivu 12. září, kdy v Kataru začaly mírové rozhovory vzbouřenců s vládou.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Jednání o uspořádání v Afghánistánu v Dauhá se 12. září zúčastnili zvláštní americký vyslanec Zalmay Khalilzad, americký ministr zahraničí Mike Pompeo, katarský vicepremiér Šajch Mohammad bin Abdal Rahmán Sání a katarský zvláštní vyslanec Mutlaq Katani.

Velitel sil NATO v Afghánistánu, americký generál Scott Miller, odsoudil postup Tálibánu, který se podle něj pokouší podkopat mírové rozhovory a porušuje při tom únorovou mírovou dohodu s USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám