Hlavní obsah

Už i jihovýchodní Asie chce žít i s covidem

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více zemí opouští strategii tzv. nulového covidu, která se za cenu drakonických opatření snaží dosáhnout nulového přírůstku nových případů nemoci. Nyní se k nim přidávají i země jihovýchodní Asie, které tento přístup dlouho razily.

Foto: Social Media/Nexu Science Communication, Reuters

Počítačová animace koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19.

Článek

Přestože se virus v regionu stále významně šíří, tamním státům dochází, že si už uzávěry ochromující ekonomiku nemůžou dovolit. Přísné lock­downy přinesly i přerušení globálního dodavatelského řetězce a tamní vlády rozhodně nechtějí odradit další zahraniční investory.

Soud rozkrývá podvody s korona bonusy

Krimi

Vietnam, Malajsie, Filipíny, Indonésie či Thajsko následují příklad Singapuru, který od politiky nulového covidu upustil už na konci června a snaží se najít rovnováhu mezi restrikcemi a volným pohybem lidí a zboží.

Filipínské úřady tak např. přecházejí k lokálním uzávěrám – omezeným třeba i jen na jednu ulici či jeden bytový dům – zatímco správa vietnamské Hanoje spoléhá na kontrolní stanoviště v různých částech města. Úřady v indonéské Jakartě či v Indonésii zase sázejí na covid pasy, které jsou nutné pro přístup do obchodních center a svatyní. Také v Singapuru se nenaočkovaný člověk v restauraci nenají.

Problém s vakcínami

Cestou ad hoc opatření jdou např. i Evropa či USA, na rozdíl od nich má ale jihovýchodní Asie celkově daleko menší proočkovanost obyvatel a je tak zranitelnější vůči nakažlivému šíření varianty delta. „Rovnováha je to obtížná,“ podotkla Krystal Tan z finanční skupiny ANZ s tím, že dokonce i Singapur, kde v červnu měly alespoň jednu dávku téměř dvě třetiny dospělých, se po uvolnění potýkal s růstem případů nemoci.

Protilátky se uznávat nebudou. Lidem s nimi ale může stačit jen jedna dávka očkování

Domácí

Strategie soužití s covidem navíc sice může omezit ekonomické dopady restrikcí, avšak v zemích, kde je vakcína dostupná jen v určitých, bohatších oblastech, hrozí, že chudší obyvatelé spadnou do znevýhodněné kategorie B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám