Hlavní obsah

USA v rámci rozhovorů s Tálibánem jednaly s představiteli nebezpečné sítě Hakkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj/Kábul

Americký vyslanec Zalmay Khalilzad po rozhovorech s Tálibánem, které označil za produktivní, odcestoval ve středu do Kábulu jednat s afghánskou vládou. Jednání, které se uskutečnilo ve Spojených arabských emirátech, se na straně radikálního hnutí poprvé účastnili zástupci nebezpečné sítě Hakkání, která stála za většinou nejhorších útoků v Afghánistánu v posledních letech.

Foto: Rafiq Maqbool, ČTK/AP

Zalmay Khalilzad na archivním snímku

Článek

Khalizad se má v Kábulu sejít s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním a premiérem Abdulláhem Abdulláhem. Seznámí je s výsledkem jednání v Spojených arabských emirátech.

Tam se rozhovorů kromě tálibů účastnili také zástupci hostujících Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie a Pákistánu. Klíčová však byla přítomnost tří zástupců sítě Hakkání - Hafíze Jahji, Saadulláha Hamáse a osoby označení jako „doktor Fakír”.

Síť Hakkání je součástí Tálibánu - její vůdce Siradžuddín Hakkání je zástupcem vůdce Tálibánu maulvíha Hajbatulláha Achúndzáda - síť ale má svůj vlastní vojenský výbor a vede boje samostatně. Bez její spoluúčasti je nemožné dosáhnout míru.

Tři zástupci sítě se jednání účastnili na přání Achúndzády.

Foto: ČTK/AP

Americký vyslanec Zalmay Khalilzad (vlevo) při jednání s velitelem pákistánské armáda Kamarem Džavídem Badžvou

Po jednání Zalmay Khalilzad uvedl na svém twitterovém účtu: „Měl jsem produktivní schůzky ve Spojených arabských emirátech s afghánskými a mezinárodnímu partnery s cílem podpořit vnitroafghánský dialog pro ukončení konfliktu v Afghánistánu. Začíná rok tolerance.”

Rozhovory se soustředily na klíčový požadavek Tálibánu, jímž je odchod amerických vojáků a sil NATO z Afghánistánu.

Rozhovorů se také účastnili dva Afgánci věznění dlouho na americká základně Guantánamo, bývalý vrchní velitel armády za vlády Tálibánu Mohammed Fazle a bývalý guvernér provincie Herát.

Přítomen byl i velitel pákistánské armády generál Kamar Džavíd Badžva. S ním jednal Khalilzad i po skončení schůzky separátně v pákistánském Rávalpindí. Právě Pákistán pomáhal zorganizovat schůzku s Tálibánem. Skupina Hakkání je spojována s pákistánskou tajnou službou ISI.

Khalilzad, který byl dříve americkým velvyslancem v Afghánistánu, během jednání také naléhal na propuštění dvou profesorů Americké univerzity v Afghánistánu, Američana Kevina Kinga, který je nemocný, a Australana Timothyho Weekse. Ti byli uneseni v srpnu 2016 a předpokládá se, že je drží právě síť Hakkání. Naopak síť požaduje propuštění bratra svého vůdce Anáse Hakkáního dopadeného v roce 2014.

Khalilzad musí volit metodu kyvadlové diplomacie. Tálibán současnou vládu neuznává a považuje ji za dosazenou po svém svržení v roce 2001. Mluvčí Tálibánu Zabizulláh Mudžahíd řekl, že s afghánskou vládu dosud Tálibán nejednal. Hnutí ji považuje za loutku Američanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám