Hlavní obsah

USA poprvé zaútočily na baštu Islámského státu v Libyi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Washington
Aktualizováno

Americké letectvo v pondělí zahájilo nálety na cíle Islámského státu (IS) v libyjském pobřežním městě Syrta. USA tak odpověděly na žádost mezinárodně uznané libyjské vlády, uvedl Pentagon. Šéf libyjského kabinetu Fáiz Sarrádž prohlásil, že útoky „způsobily nepříteli těžké ztráty“.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Bojovníci libyjských jednotek podporujících mezinárodně uznanou vládu útočí na pozice IS v Syrtě.

Článek

„Na žádost libyjské vlády národní jednoty provedla armáda Spojených států přesně cílené letecké údery na pozice Islámského státu v libyjské Syrtě,“ uvedl v prohlášení mluvčí Pentagonu Peter Cook. Dodal, že útoky mají za cíl podpořit jednotky spojené s vládou, aby „porazily IS v jeho baště v Syrtě“.

Nálety jsou prvními vzdušnými údery, které americké letectvo v Libyi podniklo ve spolupráci s tamní novou vládou podporovanou OSN, připomněla BBC.

Omezená pomoc

Premiér Sarrádž krátce v televizním projevu sdělil, že „první americké údery na DAIŠ (arabská zkratka pro IS) se uskutečnily dnes” a džihádistům v Syrtě „způsobily těžké ztráty”. Dodal, že americké útoky budou mít „přesný časový rámec” a omezí se pouze na Syrtu a její okolí.

Pondělní údery podle Cooka mířily na tanky IS a zasažena byla také dvě vozidla radikálů.

Mluvčí libyjských vojáků bojujících o Syrtu řekl agentuře ANSA, že IS má k dispozici důmyslné zbraně. „Z tohoto důvodu jsme museli požádat o pomoc ty, jejichž vojenská technologie je schopná zasáhnout tyto konkrétní cíle,” dodal.

USA podle agentury Reuters už dříve přiznaly, že v Libyi podnikly několik leteckých úderů, naposledy v únoru na výcvikové tábory IS na západě země.

Až pět tisíc bojovníků

Syrta leží 450 kilometrů východně od metropole Tripolisu. Byla dosud pro IS nejpevnější pozicí mimo Irák a Sýrii. Boje o Syrtu začaly v polovině května. USA odhadují, že v Libyi působí 5000 radikálů, většina z nich právě v oblasti Syrty.

V oblasti Syrty se narodil bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, svržený v roce 2011.

Pod kontrolou islamistů je oblast od konce roku 2014. Od té doby z města uprchly až dvě třetiny z původních 80 000 obyvatel. IS postupně rozšířil své pozice v okolí Syrty v délce 250 kilometrů libyjského pobřeží a v lednu začal útočit na velké ropné terminály.

V červnu vládní jednotky začaly Syrtu dobývat a radikálové se zabarikádovali v hustě obydlené části města.

USA a jejich klíčoví evropští spojenci už na jaře oznámili, že chtějí urychlit stabilizaci Libye. Několik zemí, mezi nimi Francie, Itálie a Británie, uvedlo, že připravují nasazení svých specialistů pro boj proti IS v Libyi.

Reklama

Výběr článků

Načítám