Hlavní obsah

USA opět zaútočily na Pákistán

Novinky, BBC,
ISLÁMÁBÁD

Nejméně pět lidí zahynulo na severozápadě Pákistánu při středečním útoku, které podnikl americký bezpilotní letoun. Vypálil čtyři rakety na výcvikový tábor radikálů v Jižním Vazíristánu. Dalších šest lidí bylo při útoku zraněno. Útok byl proveden v době jednání amerických a pákistánských velitelů, jimž americké útoky vadí.

Foto: Abdul Rehman , Reuters

Pákistánská armáda v kmenových oblastech

Článek

Z bezpilotního letounu byly vypáleny čtyři rakety. Dvě zasáhly dům obývaný radikály u vesnice Baghar Džína, vzdálené asi půl kilometru od afghánsko-pákistánských hranic. Ves leží asi čtyři kilometry od jiné vesnice Angor Adda, do níž se začátkem týdne pokusil proniknout americký výsadek z vrtulníků. Pákistánci je zahnali palbou do vzduchu.

Americký velitel jedná v Pákistánu o možnosti útočit

Nový útok byl spáchán v den, kdy se nejvyšší velitel amerických ozbrojených sil Michael Mullen setkal s pákistánským premiérem Jusúfem Razou Giláním. Jednal s ním o amerických operacích při afghánsko-pákistánských hranicích. Mullen chce, aby americká armáda mohla zasahovat i na pákistánské straně hranic, kde mají radikálové bezpečné přístavy.

Bez toho podle něj nejde porazit Tálibán a vyhrát válku v Afghánistánu. Mullen minulý týden přiznal, že USA v Afghánistánu nevítězí.

Anonymní zdroje z americké administrativy potvrdily několika různým tiskovým agenturám, že prezident George Bush už červenci schválil přeshraniční útoky. Pákistán je ale odmítá a jeho armáda tento týden oznámila, že dostala rozkazy pálit na americké jednotky, které se pokusí překročit hranice.

USA podnikly přes deset útoků z afghánského území na oblasti Pákistánu.

Reklama

Související témata:

Související články

USA přiznaly vojenské operace v Pákistánu

Spojené státy přiznaly, že jejich vojáci ve středu pronikli z Afghánistánu do Pákistánu a útočili na pozice afghánského fundamentalistického hnutí Tálibánu...

Výběr článků

Načítám